Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Deset godina čekali ortodonta

  Danas je počela s radom ambulanta ortodoncije pri Domu zdravlja Đakovo.
  U proteklih desetak godina ovu zdravstvenu uslugu korekcije nepravilnog razvoja zubi i čeljusti pacijenti s ovog područja bili su primorani tražiti od Osijeka pa sve do Zagreba, a razlog je, kako pojašnjava ravnatelj Boro Knezović, što je Ministarstvo zdravstva uskraćivalo dopuštenje za specijalizaciju.
  “Ministarstvo nam sedam godina nije dalo suglasnost za specijalizaciju, sedam godina smo dobivali odbijenicu i tek nakon toga smo dobili suglasnost, raspisali natječaj, dobili liječnika i dok je završena specijalizacija proteklo je desetak godina”, pojašnjava ravnatelj Knezović dodajući kako se i nakon završetka specijalizacije od 2013. godine čekala potvrda na izmjenu Statuta i ostalu papirologiju i tek jučer je ugovor prošao i počinje se raditi.
  Najčešći pacijenti su oni s estetskim poremećajima, ali, kako pojašnjava dr. Ante Ostrogonac, tijekom pregleda i dijagnostike ustanovljuju se i drugi skeletni poremećaji koje je potrebno korigirati.
  Sve veći broj pacijenata koji se obraćaju ortodontu dr. Ostrogonac objašnjava evolucijskim trendom, odnosno promjenama.
  “Mi jedemo sve rafiniraniju hranu, ne trošimo zube, manje se koristi i muskulatura koja dovodi do razvoja kostiju ili atrofije, tako da se smanjuje čeljust, više se razvija zbijenost zubi, sami zubi se manje troše jer je mekša hrana pa ne dolazi do tih abrazivnih promjena na zubima …. i, eto, utoliko se javlja i potreba da se to sve zajedno umjetno proširi, namjesti i modelira… To je jedna stvar, a druga je da se i estetski kriteriji mijenjaju”, pojašnjava dr. Ostrogonac.
  Ambulanta ortodoncije s pacijentima počinje raditi od ponedjeljka, 5. prosinca, a potrebno je naručiti se na 815 107.
  Ove godine, kako ističe ravnatelj Doma zdravlja Boro Knezović, ishođena je još jedna specijalizacija iz ortodoncije, raspisan je natječaj i odabrana je liječnica.
  “I ortodoncija je propisana mrežom javno-zdravstvene službe tako da na 8.000 djece do 18 godina slijedi jedan ortodont. Mi smo i prije imali to pravo, ali nam je netko iz nadležnih službi to pravo sedam godina oduzimao”, zaključuje Knezović.
  Već danas ambulanta za ortodonciju zabilježila je i prvog pacijenta koji, kako kaže, dvije i pol godine čeka.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog