Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Otvorena “Izložba za gospodu i pustolovke”

  Sinoć je u Osijeku u prostoru Eurodoma otvorena “Izložba za gospodu i pustolovke” Đakovčanke Marije Adrić Soldo i Osječanke Željke Fuderer Levak. Izložbu je otvorio dogradonačelnik Grada Osijeka Vladimir Ham.
  Autorice se bave ženskim likom u slici, elementima ženstvenosti ali i stereotipima koje će pokušati dodatno ispitati. Za to će im poslužiti motiv šminke.
  Ilustracije Željke Fuderer Levak pokazuju našminkane žene, ali naići ćete i na jednu koja je duhovito nazvana Bijela k’o sir. Marija Adrić Soldo koristi kamuflažni make up, jedini koji pripada muškarcu i čuva njegovu muževnost te tim slikama pita: “Što se događa sa ženskim licima kada se na njih primjenjuje „muška“ šminka?”. Maskirni uzorak poslužit će joj za još nešto. Povijest umjetnosti zna da su slikarice 19. stoljeća smjele slikati bezvrijednu temu kao što je mrtva priroda, a velike povijesne, herojske teme bile su rezervirane za muške slikare.
  Priča bi se u 21. stoljeću mogla rotirati. Siromašna mrtva priroda mogla bi biti u samom vrhu spomenute podjele iz 19. stoljeća. Autorica Adrić Soldo pokušava afirmirati temu mrtve prirode tako što joj dodaje herojski uzorak, dok Fuderer Levak motiv mrtve prirode ne dovodi u pitanje te ga koristi za pozadinu ilustracije, ali i kao samostalan motiv.
  Iako su na prvi pogled, formalno, radovi dviju autorica potpuno različiti njihov pristup umjetničkom stvaranju je isti jer ga shvaćaju kao pustolovinu. One koriste nekonvencionalne materijale (stiropor, gaza, flomasteri) i ispituju granice estetske prihvatljivosti kod gospode, umjetničkog lobija i ostale likovne publike.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog