Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I predstavnici hrvatskih seljaka na Nyeleni Europe forumu

  U nedjelju je u Rumunjskoj završen Nyéléni Europe forum za prehrambeni suverenitet na kojemu su, među 500 sudionika iz 40 zemalja, sudjelovali i predstavnici 5 udruga iz Hrvatske, a Udrugu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavljali su Miroslav Kovač i Danijela Laslo. Prvi put ta je udruga sudjelovala na međunarodnom forumu za prehrambeni suverenitet predstavljajući 460 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
  Brojni poljoprivrednici, šumari, radnici u poljoprivrednoj proizvodnji i distribuciji hrane kao i organizacije civilnog društva, aktivisti i potrošači okupili su se kako bi zajednički raspravili o tome kako se oduprijeti korporativnoj kontroli proizvodnje i distribucije hrane i kako postići rješenje kojim bi se poljoprivreda vratila u ruke malih proizvođača.
  Najveći doprinos ovog foruma bio je jačanje pokreta u Istočnoj Europi i Centralnoj Aziji te povezivanje s partnerima iz ostalih europskih regija.
  nyeleni_forum Većina zemalja u regiji s kojom se i Hrvatska može poistovjetiti ima podjednako veliku i vitalnu populaciju seljaka znatno ugroženu otimačinom zemljišnih resursa, jačanjem moći velikih korporacija i trgovačkih lanaca te pritiskom industrijalizacije poljoprivrede, a na nekim područjima i ratnim razaranjima. Seljačka poljoprivreda predstavlja život i temelj našega prehrambenog sustava i moramo se zalagati za njezin opstanak, ističu sudionici Foruma.
  Hrvatski predstavnici dobili su priliku predstaviti svoje organizacije kao i cjelokupni pokret za prehrambeni suverenitet u našoj zemlji te sudjelovati u brojnim radionicama i raspravama koje su obuhvaćale održive i solidarne modele proizvodnje i distribucije hrane, pravo na prirodne resurse i javna dobra, povećanje prava radnika i socijalnih uvjeta unutar prehrambenog sustava.
  “Seljak mora biti rješenje problema proizvodnje zdrave hrane, a nikako žrtva špekulacija poljoprivrednim zemljištem, slobodnog tržišta, koncentracije kapitala, ugroženosti lokalnog i domicilnog stanovništva i zakonskih isključenosti, pa sve do njegova napuštanja tog proizvodnog resursa, s kojim onda nestaje znanje i iskustvo života”, ističu hrvatski sudionici tog skupa.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog