Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počinje jesenska akcija oralne vakcinacije lisica

  Ministar Tomislav Tolušić i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavještavaju javnost da 1. studenog 2016. godine započinje provedba jesenske akcije oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske. Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, čija je provedba u Hrvatskoj započela u proljeće 2011. godine. Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza), rasprostranjena na području cijele Hrvatske, a posljednji slučaj bjesnoće zabilježen je u ožujku 2014. godine. Iako je neizlječiva, bjesnoća se može spriječiti. Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanjem daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolest u populaciji divljih i domaćih životinja te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana.

  Mamci sa cjepivom mirisa atraktivnog za lisice, distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka – dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

  Mole se građani da u dane provođenja vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom. Jesenska akcija na području cijele zemlje provodit će se tijekom razdoblja od 1. studenog do 15. prosinca 2016. godine.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog