Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Akademik Kusić: “Osnivanje Zavoda u Đakovu je vraćanje duga prema Strossmayeru i Slavoniji”

  akademik-kusic U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu danas je potpisan Ugovor o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu. Ugovor su potpisali predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.
  Potspivivanje Ugovora akademik Kusić označio je kao značajan događaj u povijesti Akademije.
  “Na neki način osnivanje Zavoda u Đakovu je dug Akademije i to prema našem osnivaču biskupu Strossmayeru, a i dug prema tome kraju”, kazao je akademik Kusić napomenuvši da “Akademija sa svojim zavodima nastoji osigurati znanstveno-istraživački rad na cijelom području Hrvatske, ne samo u metropoli”.
  potpisivanje-i-cestitanje “Osnivanjem petog po redu zavoda u Slavoniji Akademija pokazuje da djeluje na onim područjima koja se u tom trenutku smatraju strateški važnima. Dakle, Slavonija, po svim pokazateljima najbogatiji dio Hrvatske je danas možda u najlošijoj situaciji. Akademija je to prepoznala i to je dug naš Slavoniji kao cjelini. Druga je stvar naš dug prema Strossmayeru- velikom vizionaru koji je proročanski predvidio u to doba osnovne elemente stvaranja identiteta”, pojasnio je akademik Kusić podsjetivši na njegov doprinos osnivanju ključnih institucija u zemlji.
  “Naš dug prema Strossmayeru je velik, ali isto tako i prema Slavoniji”, zaključio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić ističući da osnivanje Zavoda HAZU u Đakovu ima dvostruko značenje.
  “Jedan je to vraćanje duga Slavoniji i Strossmayeru, a druga je da to bude zaista jedno žarište znanstvenog, istraživačkog rada, proučavanja, jer u Đakovu i okolici ima jako puno ne samo umjetničkog nego i drugoga blaga koje se treba proučavati i koje se treba afirmirati tako da je ovo jedinstvo koje je postignuto u Slavoniji je jako važno i meni je osobito drago da je tu i Crkva, a i ova civilna vlast je bila jedinstvena”, zaključio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić prilikom potpisivanja Ugovora o osnivanju Zavoda u Đakovu.

  Foto: M.Ć; M.L.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog