Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Popovčak: “Katedrala je cjelovito umjetničko djelo i muzej sam po sebi”

  Otvorenjem foto izložbe “Unutrašnjost katedrale” u Muzeju Đakovštine počeo je program ovogodišnjih 14. Strossmayerovih dana.
  Izložba svjedoči, kako je naglasio Ivica Mandić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana, o ljepoti katedrale koja je, kako je naglasio, bila Strossmayerova miljenica i za koju je Strossmayer kao savršeni perfekcionist tražio ono najbolje.
  Izložba donosi dvadesetak fotografija autora Mire Martinića s motivima iz unutrašnjosti katedrale, rekao je Borivoj Popovčak, ravnatelj Galerije starih majstora.
  izlozba unutrasnjost katedrale publika “Bog se krije u detalju, poruka je ove izložbe, a iz ovih fotografija vidi se da je Strossmayer bio profinjena ukusa i umjetnički naobražen jer je insistirao na svakom detalju u katedrali. Gledajući po freskama to je galerija slika, po skulpturama to je kalkoteka, po lusterima i ogradama to je muzej umjetničkog obrta, oslika katedrale primijenjena umjetnost, do samih pločica koji oponašaju narodni vez… po svemu tome katedrala je cjelovito umjetničko djelo gdje se svaki detalj poklapa s drugim detaljem… Promatrajući te fotografije nameće se zaključak da je katedrala muzej sam po sebi. “, pojasnio je je Popovčak.
  Izložbu je otvorio dogradonačelnik Mirko Ćurić naglasivši da se ove godine obilježava 150. obljetnica početka gradnje katedrale koja je “najvažniji simbol grada, ali i ponos svih nas”.
  Strossmayerovi dani nastavljaju se u srijedu, 25. svibnja u 19,30 koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali, a središnji dio ovogodišnjeg programa je znanstveni skup “Strossmayer i kazališna umjetnost i Strossmayer kao inspiracija”, koji će se održati 28. svibnja u 11 sati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog