Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Maturanti:”Otići van iz Hrvatske i sanjati o rodnom kraju ili ostati i sanjati o radnom mjestu”

  Današnji dan u znaku je maturanata koji se opraštaju od srednjoškolskog obrazovanja. Njih više od 500, koliko ih je u tri đakovačke srednje škole, zajedničkim plesom Quadrille točno u podne ispred katedrale oprostit će se od školskih klupa.
  Nakon toga, na prostoru Hrvatskog sokola za njih je organizirana zajednička maturijada s prigodnim glazbenim programom.
  A što maturante čeka nakon nekoliko dana zabave i veselja?
  Na to pitanje odgovorio je jedan od njih, Alen Gajić, tek svršeni računalni tehničar, koji je razmišljanja đakovačkih maturanata sublimirao u rečenici, odnosno dilemi: “otići van iz Hrvatske i sanjati o rodnom kraju ili ostati i sanjati o radnom mjestu”.
  Većina njegovih kolega, kako kaže, planira upisati fakultet, odnosno zaposliti se, bez obzira na krizu.
  Njegov kolega Krešimir Iličić kaže da treba pokušati na fakultet ili otići van jer, tvrdi, “sa srednjom i nemamo što tražiti”. Istodobno, uvjeren je da onaj tko hoće raditi može naći posao, samo što “neće svatko raditi svaki posao”. Sebe vidi na fakultetu, a ako ne ide, onda preko interneta pokušati nešto zaraditi.
  “Mladi, ako su snalažljivi, imaju priliku u Hrvatskoj. Onaj tko hoće raditi, taj će izmisliti posao”, uvjereni su Alen i Krešimir dodajući, međutim, da tako ne razmišlja većina maturanata. S tim u vezi dodaju da ih škola i nije baš nešto posebno pripremila za ono što ih čeka u životu.
  “Slabo, ali tu je najveći dio posla odradio naš razrednik Božidar Raguž Lučić koji nas je usmjerio prema nekim boljim putovima u životu, na poslu i društvu oko sebe”, ističu. Zadovoljni su školskim programom, ali i dodaju da je možda trebalo biti više prakse.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog