Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Nadbiskup Hranić o pojedinostima razgovora s papom Franjom

    Kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca u svjetlu odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom bila je središnja tema prošlotjednog susreta pape Franje i četvorice hrvatskih biskupa, članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, među kojima je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
    Govoreći o detaljima tog susreta nadbiskup Hranić u izjavi za naš radio istaknuo je da im je papa Franjo tijekom četrdeset petominutnog razgovora, koji je protekao u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, pojasnio razloge zbog kojih je predložio osnivanje zajedničkog radnog tijela Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne crkve koje će razmotriti ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata, odnosno neke “objekcije Srpske pravoslavne crkve”.
    Osnivanje te komisije čin je dobre volje Svetoga Oca u odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a u cilju poboljšanja ekumenskog dijaloga.
    HRANIC 2016 03 - 01 “Sveti Otac nam je, evo, u tom smislu malo govorio što on misli. On je svjestan da su u pitanju neke povijesne činjenice. Ovime se nikako, a papa Franjo je nama to ponovo pojasnio, ne dovodi u pitanje kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca. Ona se samo odgađa na neko vrijeme, to je točno, ali se ni na koji način ne dovodi u pitanje”, kaže nadbiskup Đuro Hranić.
    Nije za očekivati da Srpska pravoslavna crkva ima dokumente koji će dovesti u pitanje kanonizaciju blaženog kardinala Stepinca, tvrdi nadbiskup Hranić
    “Papa nam je rekao da je svjestan toga da postoje povijesne činjenice, da se povijesne činjenice mogu različito interpretirati i da se ne može promijeniti ako netko ne želi uvažiti argumente, odnosno interpretaciju činjenica, ali da je to čin dobre volje s naše strane. K tome, kardinal Stepinac i njegova kauza je prošla sve ono što je potrebno da on bude proglašen svetim, po svim kriterijima koji vrijede i za sve ostale svece Katoličke Crkve, tako da na kraju ostaje taj razgovor, koji će svakako odgoditi na neko vrijeme njegovo proglašenje svetim, odnosno njegovu kanonizaciju , ali se njegova kanonizacija uopće ovim ne dovodi u pitanje”, kategoričan je nadbiskup Hranić.
    Također ističe da odgoda kanonizacije blaženog Stepinca ne može trajati dugo.
    “Ja osobno, pazite, naglašavam da je to moje osobno mišljenje, mislim da bi to godinu do najviše dvije godine moglo biti”, dodaje đakovčako-osječki nadbiskup.
    HRANIC 2016 03 - 02 Odgodu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca treba promatrati u svjetlu potrebe za rasvjetljavanjem povijesnih prijepora kako bi se “učinio korak bliže jedni drugima i kako se ne bi trajno zakapali u povijest”, a osnivanjem zajedničke komisije, dodaje nadbiskup Hranić, i jedna i druga strana izlazi na međunarodnu scenu i to poprima nove dimenzije koje nadilaze “dosadašnja međusobna čarkanja”.
    “I jedni i drugi moramo biti svjesni, a vjerujem da je srpska pravoslavna strana svjesna toga, a već čujemo i vidimo neke glasove s njihove strane da “Magnum Crimen” Slobodana Novaka ne može biti polazište za razgovor o kardinalu Stepincu i krivotvorine i podvale na račun kardinala Stepinca i sve ono što se je činilo, gdje je bila stvarno jedna haranga protiv njega kao najistaknutijeg predstavnika Katoličke Crkve da ga se ocrni, uništi i da se na taj način skroz marginalizira i obezvrijedi, odnosno smanji do kraja bilo kakav utjecaj Katoličke Crkve na narod”, pojašnjava nadbiskup Hranić.
    “Srpska pravoslavna crkva mora se osloboditi mita o svetosti srpskog naroda, kao što se i mi Hrvati moramo priznati svoje slabosti i grijehe”, dodaje nadbiskup Hranić zaključujući “ja ovdje ne mislim da tih nekakvih slabosti i grijeha ima kardinal Stepinac jer, doista, poznajem iznutra kako ide proces za nečije proglašenje blaženim i kardinal Stepinac da doista nije svet nikad ne bi postao blaženik i nikada se ne bi uopće razgovaralo o mogućnosti da se njega stavi na oltar. Mogu biti dodatno rasvijetljene određene činjenice, ali nekakve mrlje nove na kardinala Stepinca to nikako ne može i ne vjerujem da to može isplivati van”.
    Za očekivati je i određene napetosti unutar Srpske pravoslavne crkve koje bi trebale dovesti do katarze i suočavanja s onim što su učinili i u Domovinskom ratu, napominje đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog