Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Hranić svećenicima: “Sami pružimo primjer jednostavnosti, skromnosti i zauzetosti za čovjeka”

  Danas počinje Vazmeno trodnevlje.
  U katedrali, koja ove godine obilježava 150. obljetnicu početka gradnje, održana je misa posvete ulja koju je predvodio nadbiskup Đuro Hranić, a na kojoj se okupilo oko 160 svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije kako bi obnovili svoje svećeničke zavjete.
  “Mi svećenici smo blagovjesnici i djelitelji, ali ne i gospodari Božje milosti. I sami smo, zajedno s našim vjernicima slabi i grešni ljudi, potrebni Božje ljubavi, praštanja, ozdravljenja i milosrđa”, kazao je u homiliji nadbiskup Hranić.
  Obraćajući se svećenicima posebno je istaknuo dvije vrlo aktualne dimenzije svećeničke službe po kojima se, kako je rekao, u Jubileju milosrđa prezbiteri trebaju pokazati „milosrdni kao Otac“. To su socijalna duhovnost i služba pomirenja.
  Hranic Veliki cetvrtak 16. “Želio bih ponoviti i u ovoj prigodi ponovno naglasiti ono što smo biskup Škvorčević i ja napisali u zajedničkoj korizmenoj poslanici: „Osobito svećenicima stavljamo na srce potrebu veće socijalne osjetljivosti, iskrenog suosjećanja i blizine s osobama u potrebi u duhu poticaja pape Franje da čujemo glas siromašnih. Kao svećenici i učitelji, pozvani smo navješćivati Radosnu vijest spasenja te u tom duhu izgrađivati savjesti onih koji su nam povjereni. Učiniti svijet boljim i pravednijim sastavni je dio našeg poslanja, a ostvarit ćemo ga ponajbolje kada i sami pružimo primjer jednostavnosti, skromnosti i zauzetosti za čovjeka“, kazao je nadbiskup Hranić.
  Govoreći o sakramentu pomirenja nadbiskup Hranić je istaknuo da su svećenici djelitelji, ali i primatelji tog sakramenta.
  “Služba pomirenja koja nam je povjerena od nas traži toplinu naše osobne vjere, vjerničkog sjedinjenja i zajedništva s Bogom Ocem koji želi i koji se ne umara ljubiti i praštati. Ona od nas traži svećeničku pastoralnu revnost i raspoloživost te naše vrijeme. Mi kao ispovjednici pružamo vjernicima trajnu pomoć da ponovno otkriju ljubav Boga pomiritelja, snažimo njihovu potrebu za istinskim odnosom s Bogom, pomažemo razvijanju njihova osjećaja za grijeh, zbog kojega se zatvaraju i pred Bogom i pred bližnjima, te im pružamo mogućnost da osjete potrebu i ljepotu trajnoga obraćenja i primanja besplatnog i bezuvjetnog dara oproštenja”, naglasio je nadbiskup.
  Današnjom misom petorica svećenika obilježila su 50 godina svećeništva; njih četvorica umirovljenih: Marko Đidara, Antun Dević, Stanislav Haramija i Ivan Matijeveć, te Ivan Varoščić, župnik u Županji, a šestorica ih je obilježilo srebrni jubilej.

  Večeras je u katedrali Misa večere Gospodnje s obredom pranja nogu koju će u 18,30 predvoditi nadbiskup u miru Marin Srakić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog