Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dramatičan apel proizvođača mlijeka: “Uskoro neće biti domaće proizvodnje”

  Posljednje smanjenje otkupne cijene mlijeka za 10 posto slavonske je proizvođače dovelo na rub propasti, upozorio je na konferenciji za novinare Antun Laslo, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život.
  U posljednja dva mjeseca 3.500 mliječnih krava kvalitetnog genetskog materijala završilo je na klanju.
  laslo mljekari apel “Svaki dan sve manje je krava, naše farme obilaze ljudi iz Libanona i odvoze i steone krave za klanje i njihovu ishranu”, dramatično upozorava Laslo ističući da više nema vremena jer je loša i nakaradna politika bivše vlade dovela do propasti domaće proizvodnje. Stoga zahtijeva hitni sastanak s premijerom i ministrima financija i poljoprivrede. Usporedivši cijenu mlijeka koju dobivaju domaći proizvođači s prodajnom cijenom uvoznog mlijeka na policama hrvatskih trgovina te s cijenom vode ili piva Laslo je konstatirao da se samo proizvođačima oduzima.
  “Ali ne zadugo, jer više neće biti ni domaće proizvodnje mlijeka”, razočarano je konstatirao.
  Prema riječima Branka Kolaka, predsjednika Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, na neodrživost situacije u sektoru mlijeka upozorava se već godinu dana.
  “U veljači dolazi točka na i kada prerađivačka industrija, predvođena Dukatom, smanjuje cijenu mlijeka za 23 lipe, odnosno desetak posto i počinje se događati scenarij na koji upozoravamo zadnje dvije godine. U nešto više od mjesec dana zaklano je 3.500 muznih krava i ako se taj trend nastavi na godišnjoj razini će to biti smanjenje fonda od nekakvioh 50 000 goveda ili na nivou kompletne populacije 30 posto, gotovo 40 posto ukupne proizvodnje”, ilustirao je Kolak.
  Zašto Hrvatska ne poduzima mjere koje bi zaštitile domaću proizvodnju, kao što to rade druge europske zemlje, pitaju se hrvatski mljekari pa Miroslav Kovač predlože i konkretne, ali žurne mjere za spas iz ove kaotične situacije.
  Nužna je žurna i prioritetna isplata izravnih potpora proizvođačima mlijeka odmah po prihvaćanju državnog proračuna, žurna isplata pomoći mliječnom sektoru odobrene iz EU i povećana sredstvima iz državnog proračuna, žurna odluka Vlade RH o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka proizvođačima mlijeka te jasna i transparentna provedba ugovornih odnosa na tržištu mlijeka RH propisana od Ministarstva poljoprivrede na osnovu obveza prema EU, kazao je Kovač.
  Istodobno s tim mjerama, proizvođači mlijeka traže i pojačan inspekcijski nadzor na policama hrvatskih trgovima s težištem na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda, uvođenej Pravila o deklariranju proizvoda, revidiranje Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka i donošenje Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima te izradu Kodeksa dobre trgovačke prakse.
  Pavic Lidija Na kaotično stanje u mljekarstvu upozorava i Lidija Pavić iz Ivanovaca pribojavajući se daljnjeg pogoršanja situacije
  “Ova Vlada je pokazala razumijevanje, ali nije shvatila kaotičnost situacije na terenu i stoga očekujem još goru situaciju i nastavak trenda zatvaranja cijelih farmi”, ocjenjuju mljekari.
  Čelnici Udruge Život usprotivili su se i obaveznom članstvu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori uz obrazloženje da su seljaci ionako opterećeni materijalnim davanjima.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog