Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovčanka u prvoj hrvatskoj operi u BiH

  Jučer i prekjučer (15. i 16. ožujka) u Mostaru je izvedena prva hrvatska opera u BiH “Diva Grabovčeva“, u čijoj je praizvedbi sudjelovalo oko 155 izvođača među kojima se našla i jedna Đakovčanka.
  cecilijadruga s desna Opera koja je nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četrnaest slika i četiri čina, a autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik. Opera prikazuje život djevojke katolkinje Dive Grabovčeve iz hrvatskog naroda, koja je u 17. stoljeću živjela u Bosni i Hercegovini za vrijeme turske vladavine, a zbog toga što je odbila udati se za turskog bega pogiba. Pokopana je na Vran-planini, a njezin grob je od tada do danas mjesto hodočašća.
  vila-grabovceva (2) Uz Akademski zbor Pro musica i Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru te Dubrovački simfonijski orkestar, u izvedbi su sudjelovali i Komorni sastav Simfonijskog orkestra Mostar, kao i folklorna skupina „fra Bernardin Smoljan“ HKUD Rodoč, čija članica je i Đakovčanka Cecilija Krnić, nekadašnja članica Folklornog sastava Slavonske kraljice KUD-a Tena i Ženske vokalne skupine Đakovčanke, koja studira u Mostaru.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog