Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Predstavljen 12. Zbornik Muzeja Đakovštine

  Sinoć je u Muzeju Đakovštine predstavljen 12. Zbornik u kojemu je, kako je istaknuo ravnatelj Borislav Bijelić, objavljeno devet članaka, među kojima i nekoliko izvornih znanstvenih radova.
  Objavljen je rad Stanka Andrića o velikaškoj obitelji Gorjanski, Ivan Andrić pisao je o Josipu Vallingeru, svećeniku i glazbeniku, Željko Lekšić o numeraciji kuća u Đakovu iz sredine 19. stoljeća, Branko Ostajmer o obitelji Frank i njihovoj prisutnosti u životu grada Đakova, Erwin Trischler o svojoj glazbeničkoj obitelji, Borislav Bijelić objavio je rad “Hrvatski orao Đakovo – osnivanje i rad tijekom 1921. i 1922. godine, Slađana Josipović Batorek o orgraničavanju prikupljanja vjerskih priloga na području Đakovačke (Bosanske) i Srijemske biskupije nakon 1945. godine, rad Vladimira Geigera nosi naslov “Elaborat službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske o razvoju i djelovanju pojedinaca iz bivših građanskih stranaka na području bivšeg kotara Đakovo”, a Marija Rotim je pisala o radu Centra usmjerenog obrazovanja “Beraće Ribar” iz Đakova u 1980-im”. Vladimir Geiger
  CAM00416 U Zborniku je objavljena i građa, odnosno Bibliografija o Đakovu i Đakovštini iz monografija i serijskih publikacija Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice Katoličkog bogloslovnog fakulteta koju su pripremile Ankica Landeka i Tihonija Zovko, zatim više kritika, ocjena, prikaza i polemika, kao i izvješća o radu Muzeja Đakovštine za 2013. i 2014. godinu, te Skica strategije razvoja te ustanove do 2020. godine.
  Na sinoćnjem predstavljanju govorila je i dr. Slađana Josipović Batorek, koja je predstavila svoj rad, a dr. Stanko Andrić je govorio o svom istraživanju velikaške obitelji Gorjanski za koju je kazao da je jedna od najznačajnijih obitelji srednjovjekovnoga Ugarsko-hrvatskog kraljevstva čije obiteljsko sjedište je bilo na području današnjih Gorjana.
  “Pokušao sam u svom radu dati sažetak vrlo kompleksne političke povijesti te obitelji jer je iz nje potekao niz pojedinaca koji su igrali često puta zaista ključne političke uloge ne samo u domaćoj povijesti i prilikama toga kraljevstva, nego i na široj, međunarodnoj evropskoj sceni u kasnom srednjem vijeku”, kazao je Andrić istaknuvši da je čak i užoj stručnoj javnosti to povijesno razdoblje još uvijek nedovoljno poznato.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog