Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počela akcija “Mir i dobro”

  Kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Provođenje akcije, kako se ističe u priopćenju PU osječko-baranjske, započinje 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2016. godine. Cilj je akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine, kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.
  “U vrijeme blagdana očekuje se dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inozemstvu, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inozemstvo, kao i turističkih dolazaka te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na svim graničnim prijelazima. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima.
  Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, građanima se skreće pozornost da eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.
  “U vremenu od 15. prosinca 2014. do 8. siječnja 2015. godine, tijekom provođenja akcije „Mir i dobro“, na području PU osječko – baranjske oduzeta su tri komada oružja, 235 komada streljiva, počinjena su četiri kaznena djela za koja su prijavljene četiri punoljetne osobe te jedan prekršaj za koji je prijavljena jedna punoljetna osoba. Od posljedice uporabe ubojitih sredstava teško su ozlijeđene dvije osobe, od kojih jedno dijete do četrnaest godina, dok je lakše tjelesne ozlijede zadobio jedan maloljetnik”, navodi se u policijskom priopćenju.
  “Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.
  U trenutnim okolnostima povećanih globalnih prijetnji terorističkim aktivnostima koje zaokupljaju povećanu pažnju i brigu građana za osobnu sigurnost može doći do uznemirenja, straha i panike uslijed uporabe pirotehničkih sredstava, posebno ako se takva sredstva koriste u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba.
  Tako će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije. Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnika župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana”, navodi se u priopćenju uz savjet roditeljima da ne poklanjaju djeci pirotehnička sredstva.
  “Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi. Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima. Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju”, upozoravaju iz policije.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog