Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovčanka na izložbi “Žene Der Sturma”

  Na velikoj izložbi „Žene Der Sturma“, otvorenoj u listopadu ove godine u Frankfurtu, u Galeriji Schirn, među osamnaest autorica koje su izlagale u jednoj od najprestižnijih avangardnih galerija na svijetu – jedna je Đakovčanka – Vjera Biller. Tekst o Vjeri Biller napisala je ugledna srpska povjesničarka umjetnosti dr. Irina Subotić, a u prikupljanju đakovačkih podataka pomogli su Mirko Ćurić i Željko Lekšić.
  Vjera Bellir je u svijetu najpoznatija đakovačka slikarica, a rođena je u Đakovu 7. prosinca 1903. u uglednoj i dobrostojećoj obitelji. Njezin otac Austrijanac Emil Biller spominje se kao član Upravnog odbora Hrvatskog pjevačkog društva Sklad-Preradović, a majka joj je bila Malvina Kugler.
  Nakon Đakova, Osijeka i Zagreba, dio školovanja provela je u Mađarskoj, a izlagala je u Njemačkoj, u Galeriji Der Sturm u Berlinu zajedno s najčuvenijim umjetnicima toga vremena, ističe Ćurić navodeći da je jedno vrijeme živjela s obitelji u Opatiji, te da se liječila u Austriji i Njemačkoj od shizofrene psihoze. Završila je u jednoj klinici 1938. godine kao žrtva medicinskih pokusa, te na kraju tragično u nacističkom logoru.
  Mirko Ćurić, kako navodi, planira iduće godine, u suradnji s Irinom Subotić, predstaviti djelo Vjere Biller Đakovčanima.
  “Planiramo izložbu njezinih radova, a ako ne to, a ono bar predavanje o njoj”, kaže Ćurić ističući da je najviše njezinih djela sačuvano u Beogradu, te da nema informacija o tome ima li ih u Hrvatskoj.

  Foto: Galerija Schirn

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog