Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Treba li ukinuti male općine?!

  Reforma lokalne samouprave koja bi, prije svega, podrazumijevala smanjivanje broja općina, tema je o kojoj se sve više priča u kontekstu sastavljanja nove vlade. Iako načelno svi podržavaju racionalizaciju, posebno smanjenje broja profesionalnih načelnika i drugih zaposlenika u tim općinama, provedba bi mogla naići i na otpore.
  Različiti su stavovi o tome i među aktualnim čelnicima općina na području Đakovštine.
  Općina Levanjska Varoš, uz načelnika profesionalca, ima dvoje zaposlenih, a načelnik Slavko Tidlačka nije za olako ukidanje malih općina.
  “Lako je reći da treba ukinuti općine, ali treba prvo sagledati situaciju, odnosno što treba napraviti u tim malim općinama kako bi se izgradila potrebna infrastruktura, a vraćanje takvih općina u sastav bivše Općine Đakovo pokazalo se lošim za male sredine jer se sve vuklo u centar, kao što je sad slično i u državi”, navodi Tidlačka. Kao jedno od rješenja vidi udruživanje više malih susjednih općina u jednu radi osnivanja zajedničkog komunalnog poduzeća za održavanje komunalne infrastrukture. Također smatra da se volonterski ne može dovoljno kvalitetno obaviti načelnički posao.
  “Mi nemamo velike plaće, uskladili smo ih s mogućnostima i mislim da bi tako trebalo uskladiti i na razini države”, zaključuje Tidlačka.
  Sličnih razmišljanja su i u Općini Trnava čija načelnica Irena Mikić Brezina također, uz još jednog zaposlenog referenta, profesionalno obavlja funkciju.
  irena mikic brezina nacelnica Trnave “Nisam za ukidanje općina jer ne bi bilo dobro da mi kao mala općina padnemo pod neku drugu općinu, bez obzira bila ona slabija ili jača od nas, jer bi u tom slučaju naš kraj još dodatno zaostajao, za drugima. Mi funkcioniramo normalno, ali, naravno, za neke veće infrastrukturne objekte nemamo vlastitih sredstava i za to nam treba pomoć iz državnog ili županijskog proračuna”, kaže načelnica Općine Trnava.
  Načelnik Općine Viškovci Ante Krištić, podržava ideju o smanjenju broja općina navodeći da je to opravdano, posebno u slučajevima kada općina nema dovoljno sredstava za samostalno funkcioniranje.
  “Općina Viškovci ima tri zaposlenika; jednog komunalnog redara i dvije zaposlenice, dok je načelnik volonter i ne uzima nikakvu naknadu, a i vijećnici su se odrekli naknade i možemo samostalno funkcionirati”, tvrdi načelnik Krištić.
  Načelnica Općine Punitovci Jasna Matković volonterski, uz, kako kaže, minimalnu naknadu, kao i njezini zamjenici, obavlja svoju funkciju, a profesionalac je samo općinski tajnik.
  “Naša općina može funkcionirati bez pomoći sa strane jer nemamo onu mašineriju, odnosno da nečelnik ima veliku plaću, njegovi zamjenici, pročelnici i slično. Imamo stvarno minimalan broj zaposlenika, tako da naša općina može bez problema funkcionirati”, kaže načelnica Matković ističući da i sama podržava ideju o ukidanju onih općina koje su na teret ovoj državi.
  gorjani Općina Gorjani sposobna je samostalno funkcionirati, ocjenjuje načelnik Ivan Lović, koji je profesionalac, uz još jednu zaposlenu osobu.
  “Opravdano je ukinuti one općine koje se samostalno ne mogu financirati, ali mislim da će biti problem kod spajanja takvih općina jer opet na tom prostoru ostaju svi ti troškovi koji su bili i do sada. Ako se dvije manje susjedne općine nisu do sada mogle financirati kad se i ujedine opet će doći do istog problema…”, zaključuje načelnik Lović.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog