Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Uz Radićevu, uskoro i Tuđmanova bista

  I Đakovo će se uskoro pridružiti gradovima sa spomen-obilježjem prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, najavljuju iz gradske uprave.
  Naime, u okviru programa pod nazivom “Zvonila su zvona katedrale naše“, kojim će ove godine biti obilježena 24. obljetnicu oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122. brigade HV-a, u utorak 15. rujna, na trgu koji nosi njegovo ime, bit će otkriveno spomen-obilježje. Autor biste prvog hrvatskog predsjednika izrađene u bronci je Ante Jurkić, akademski kipar iz Zagreba, a spomen obilježje je izliveno u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Zagreb.
  Akademski kipar Jurkić napravio je brojne javne skulpture, među kojima i kip bl. Ivana Pavla II. u trsatskom svetištu, kao i dvadeset različitih portreta blaženog Alojzija Stepinca, postavljenih diljem Hrvatske i svijeta. Skulpture slobodne forme kipara Jurkića postavljene su i u Budimpešti, Bratislavi, čak i Sibiru.
  Bista prvog hrvatskog predsjednika bit će postavljena ispred zgrade suda gdje se već nalazi bista Stjepana Radića koja je, kako doznajemo od gradonačelnika Zorana Vinkovića, privremeno uklonjena radi čišćenja.
  cekaju se biste “Radićeva bista s postoljem bit će vraćena prije 15. rujna na gotovo isto mjesto, samo će biti malo pomaknuta u lijevo i dalje će gledati na svoju ulicu, a krajem njega će biti postavljeno spomen obilježje prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu”, pojašnjava gradonačelnik ističući da se inicijativa o postavljanju spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku pojavila prije nekoliko godina od strane HDSSB-a i da su je prihvatile i druge stranke.
  “Otkrivanje biste bit će 15. rujna u 11 sati, a kontaktirao sam i obitelj Tuđman koja je pozdravila postavljanje spomen obilježja i vjerujem da će netko doći”, kaže gradonačelnik uputivši poziv i građanima da, bez politizacije i političkih igara, budu nazočni tom događaju.
  Za postavljanje biste dr. Franje Tuđmana iz gradskog je proračuna izdvojeno oko 90.000 kuna, navodi gradonačelnik Vinković.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog