Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Biskupu Strossmayeru ne trebaju spomenici”

    Misom i koncertom Hrvatskog pjevačkom društva Lipa iz Osijeka sinoć je u katedrali obilježena 110. obljetnica smrti đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
    Misu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuvši da je “biskup Strossmayer jedan od najpoznatijih i najvećih biskupa koje smo imali kroz povijest na čelu biskupije”.
    Srakic homilija Strossmayer U prigodnoj homiliji nadbiskup u miru Marin Srakić govorio je o onome što je biskup Strossmayer učinio za vjeru, odnosno o biskupu Strossmayeru kao “katoličkom biskupu, svećeniku, pastiru i učitelju”, koji je vodio računa o svojim svećenicima, sestrama svetog Križa, svim vjernicima, a o čemu, kako je rekao nadbiskup Srakić, svjedoče i njegove poslanice.
    Živeći skromno, biskup Strossmayer ostavio je neizbrisiv trag i stoga mu, kako je zaključio nadbiskup Marin Srakić, ne trebaju spomenici jer je on sam sebi, svojim životom, podigao spomenik, a najveća mu je nagrada kada je ispred oltara u njegovoj katedrali klečao rimski biskup papa Ivan Pavao II. – sveti.
    kripata Strossmayer Makedonci “Josip Juraj Strossmayer bio je katolički biskup koji je kao biskup i teolog, svećenik, pastir, humanist i vizionar, rodoljub i domoljub, politički, kulturni, prosvjetni i gospodarski djelatnik, inicijator brojnih pothvata, mecena, donator i dobrotvor institucija i pojedinaca, sve svoje intelektualne i fizičke sposobnosti ugradio u crkveno, nacionalno, kulturno, političko dobro hrvatskog naroda i drugih naroda”, naglasio je nadbiskup Srakić zaključivši da je bio duboki mislilac, ustrajan i dosljedan radnik za dobro svoga naroda kroz 55 godina biskupovanja i ostavši vjeran svome geslu “Sve za vjeru i domovinu”.
    Strossmayerov grob u kripti Nakon mise, održana je i molitva kod Strossmayerova groba u kripti katedrale, a tom su prigodom počast biskupu odali i predstavnici Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinov iz Osijeka, zahvalni za pomoć pri izdavanju prve zbirke makedonskih pjesama.
    Na poseban način sinoć su se svom prvom podupiratelju odužili članovi Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka koji su održali koncert u kojem su sudjelovali i Glazbena škola Franjo Kuhač, Umjetnička akademija, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Osijek 1862 i đakovačka klapa Slavonica.
    Lipa Osijek Posebno efektan bio je završetak koncerta kada su svi izvođači izveli koračnicu u slavu “preuzvišenom gospodinu biskupu Josipu Jurju Strossmayeru”, koju je spjevao Petar Preradović.
    Uoči koncerta o biskupu Strossmayeru govorio je profesor Stanislav Marijanović.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog