Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Otvorena izložba “Strossmayer i njemu suvremeni umjetnici”

  Brojnim kulturnim, znanstvenim i drugim događajima, kojima će tijekom ove godine biti obilježene velike obljetnice biskupa Josipa Jurja Strossmayera; 200. obljetnica rođenja i 110. godišnjica smrti, pridružio se i đakovački Spomen muzej koji nosi njegovo ime postavljanjem izložbe pod nazivom “Biskup Strossmayer i njemu suvremeni umjetnici”.
  Izložba je, kako je rekao ravnatelj dr. Drago Tukara, znak zahvalnosti biskupu Strossmayeru za ono što je učinio i ostavio. Isto tako, zahvalio je i svima onima koji su ustupili izložene umjetnine Strossmayerovih suvremenika, a to su župe, samostan Milosrdnih sestara svetog Križa, te druge ustanove iz ovog dijela Slavonije.
  O Strossmayerovom poimanju umjetnosti i isticanja važnosti kulture za identitet jednog naroda, za što se posebno Strossmayer zalagao, te njegovim nastojanjima da ustanovi zbirku vrijednih umjetnina, ali i da pomogne umjetnike svoga vremena, govorio je velečasni Ivica Križanović, ravnatelj Spomen muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Izloženi su radovi Zajca, Tomerlina, Tišova, Vlahe Bukovca…, Celestina Medovića…, istaknuo je velečasni Križanović naglasivši da bi najprimjerenija zahvalnost biskupu Strossmayeru bila osnivanje Nacionalne galerije.
  Izložbu je otvorio dogradonačelnik Mirko Ćurić istaknuvši kako o veličini biskupa Strossmayera govori i činjenica da se njegove obljetnice obilježavaju od Đakova, Beča, Rima, Pariza, Bugarske, Poljske….

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog