Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Samostanska kronika o borbama za oslobađanje vojnih objekata

  Pomalo nezapaženo i bez značajnijih manifestacija protječe obilježavanje 23. obljetnice oslobađanja vojnih objekata u gradu. O tim zbivanjima svjedoči i kronika Milosrdnih sestara svetog Križa u kojoj su tih dana zabilježeni najznačajniji događaji. Prelistavanje sada već požutjelih stranica kronike, kako ističe sestra Estera Radičević, budi uspomene na te dane i posebno su zanimljivo štivo onima koji nisu doživjeli te događaje.
  “To je danas vrlo zanimljivo čitati, pogotovo onima koji nisu bili izravni sudionici tih događanja, budi to znatiželju, ali i pijetet prema sestrama koje su to bilježile”, priznaje sestra Estera.
  U samostanskoj kronici ubilježeno je da je 15. rujna 1991. počela, kako se navodi, “pucnjava u osvajanju vojarne” koja je bila nasuprot samostana.
  sestra Estera 1 “Osim u gardiste i našu policiju, iz vojarne su pucali i na naše prostorije na katu, u spavaonicu Novicijata, razbijeni su prozori, oštećen zid, a metak je kroz prozor i vrata prošao na hodnik. Sreća, nitko nije stradao. Kada je vojska (JNA) vidjela da nitko ne uzvrća prestali su pucati po našoj kući…, ipak je tokom borbe naša kuća pogođena na više mjesta…. “, zapisano je toga dana u samostanskoj kronici.
  Kronika Milosrdnih sestara svetog Križa nije bilježila samo tadašnja đakovačka zbivanja, nego i ona u okolnim gradovima, a izvor informacija bio je i Radio koji se tada najviše slušao.
  Opisujući atmosferu u samsotanu, kronika bilježi da su sestre 16. rujna dočekale u donjim hodnicima, jer nisu smjele biti gore.
  sestra Estera Radicevic “Svetu misu nismo imale, ni svetu pričest, zajednički smo molili, … i nismo imali ničega osim kuhanog krumpira u ljusci i margarina,… kruh smo podijelili vojsci…”, zapisala je sestra Caritas Scmidt, koja je tada vodila samostanku kroniku.
  I 17. rujan prije 23 godine većina Đakovčana, pa tako i sestara svetog Križa, dočekali su u skloništima, bilježi samostanska kronika. .
  “Oko 13,30 prestala je pucnjava iz vojarne u Frankopanskoj ulici, oko 30 vojnika predalo se našim braniteljima, bili su gladni, žedni, preplašeni…, doveli su ih u naše dvorište i razoružali, a mi smo ih nahranili…. , bojali su se…”,
  U kronici Milosrdnih sestara svetog Križa ostalo je zapisano da je JNA tijekom borbi koje su trajale do 18. rujna upotrijebila oko 400 projektila, da ih je 35 palo na uži centar grada oko katedrale i Biskupskog doma, a navode se i žrtve…
  s. Estera Radicevic Dio tih zbivanja, kako ističe sestra Estera Radičević, zabilježen je i video kamerom, no taj materijal, kako kaže, nažalost, više nije u njihovim rukama.
  “Sestra Ella je snimila jedan dobar dio video materijala na video kazeti koju je nekome posudila i dio tog materijala korišten je u nekim drugim filmovima koji su poslije montirani, a da nam ta kazeta nikad nije vrćena, pa i ovom prilikom upućjemo javni poziv, apel, da nam vrate taj snimljeni materijal jer je naš”, poručuje o 23. obljetnici oslobađanja vojnih objekata u gradu sestra Estera Radičević.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog