Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Namjena Mimoze još uvijek neizvjesna

  Jučerašnji požar u Mimozi još je jednom skrenuo pozornost na stanje u kojem se nalazi taj nekada reprezentativni objekt koji iz dana u dan propada i postaje ruglo u centru grada.
  U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, kako ističe Alen Čičak, zamjenik predstojnika, “apsolutno su svjesni su stanja u kojem se nalazi taj objekt”.
  “Pokrenuto je naime više postupaka kako bi se riješilo pitanje zgrade koja već godinama zjapi prazna i propada. Već je 2011. prethodna vlada odlukom o darovanju nekretnine gradu Đakovo zapravo na neki način usmjerila i samo rješavanje tog problema. Međutim, čitav predmet je zastao upravo u samom gradu Đakovu s obzirom da su sukladno zakonskim odredbama trebali dostaviti izjavu o otpisu svih potraživanja prema RH što do danas, gotovo 3 godine od te odluke, nismo dobili, “pojašnjava Čičak.
  Osim toga, Mimoza je, kako ističe Čičak, uvrštena u projekt sto nekretnina za koje je do 15. rujna otvoreno javno savjetovanje kako bi se prikupile ideje i inicijative građana i drugih pravnih osoba koje bi eventualno imale interes zgradu staviti u funkciju. Bilo je čak ideja da se ta nekretnina privremeno dodijeli Crvenom križu, odnosno Ministarstvu socijalne politike u okviru programa rješavanja problema oko zbrinjavanju humanitarne pomoći za poplavljena područja.
  ------ 2 color slbar Na podsjećanje da je već dosad bilo više ideja o namjeni tog prostora, od preseljanja svih državnih službi, pa sve do hospicija, Čičak dodaje da je primarni cilj da ta nekretnina dođe u vlasništvo Grada i da Đakovčani odluče o sudbini tog objekta. Odbacuje primjedbu da bi preseljenje državnihj službi značilo dodatni trošak za grad s obzirom na skupo održavanje.
  ” Ti troškovi su ipak manji u odnosu na vrijednost koju bi Grad dobio, a i država bi u tom slučaju snisila svoj dio tereta, pa bi Grad Đakovo negdje treba pronaći sredstva kako bi stavio u funkciju zgradu,” dodaje Čičak ne želeći, kako kaže, polemizirati s gradonačelnikom.
  “Upravo smo iz tog razloga da ne bi bilo prebacivanja loptice krenuli u alternativno rješavanje tog problema, pa ukoliko Grad Đakovo ne nalazi svoje interese u svemu tome, a s ovakvim stavom zapravo sudjeluje u samom prebacivanju loptice, m slim da postoji dovoljno interesenata koji će tu zgradu privesti svojoj svrsi.
  U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom ističu da već ima upita za Mimozu.
  “Imamo konkretnih upita, no ja još vjerujem da ćemo riješiti s gradom Đakovom jer mislim da je to u obostranom interesu, ali kažem alternativno, ako ne nađemo riješenje postoje i drugi koji su zainteresirani za Mimozu. Došlo je više upita od pravnih i fizičkih osoba koje vide potencijal u toj zgradi i vide potencijal u gradu Đakovu”, zaključuje Čičak podjsećajući da javno savjetovanje za Projekt 100, odnosno za predlaganje prijedloga koji traje do 15. rujna ove godine.
  vinkovic o legalizacijiĐakovački gradonačelnik Zoran Vinković uvjeren je da država nije svjesna u kakvom je stanju Mimoza jer da je tako ostavila bi zaštitare u tom nekada reprezentativnom objektu.
  “Svo ovo vrijeme država je bila vlasnik te zgrade, a još Račanova vlada na inicijativu Grada donosi odluku da se u tu zgradu presele sve državne intisucije i službe u gradu, čak su bila osigurana i sredstva u državnom proračunu, no dolazi do kočenja od strane administracije i ja kao gradonačelnik nisam mogao biti šerif i tjerati državnu administraciju u Mimozu, očigledno su im korzo i slastičarnica bili daleki, a bilo je tu i nekih drugih političkih opstrukcija”, navodi Vinković.
  Podsjeća također da već 2003. godine nema više sredstava u proračunu za Mimozu, iako je projekt preseljenja svih državnih, ali i županijski i gradski službi još uvijek aktualan.
  Navodi također da je i Vlada Jadranke Kosor donijela odluku o darovanju Mimoze Gradu Đakovu no to se nije moglo prihvatiti jer bi se Grad, kako pojašnjava gradonačelnik, u tom slučaju morao odreći svojih potraživanja od 26,7 milijuna kuna, što bi značilo da je to kupoprodajni ugovor.
  Gradonačelnik Vinković tvrdi da je država loše gospodarila Mimozom jer je potpuno devastirana, a takav objekt, poručuje Vinković, ne treba gradu.
  Prema Vinkovićevim riječima, Grad zahtijeva da država sanira svoje vlasništvo, da počne plaćati komunalnu naknadu za svoje vlasništvo i na taj način ta se zgrada može staviti u funkciju.
  “Ove priče da će se pronaći investitor koji će tamo ulupati dvadesetak milijuna kuna da bi se ta zgrada uopće stavila u funkciju ne pije vodu jer je zgrada potpuno devastirana, pokradena, tamo više nema čitave niti jedne pločice”, rezignirano zaključuje Vinković.
  I Đakovčani su sve ogorčeniji činjenicom da Mimoza propada i sve više nagrđuje uži centar grada, a odgovornima smatraju političare.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog