Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kraus: “Tolerancije je sve manje”

  Na Židovskom groblju u Đakovu danas je održana tradicionalna komemoracija žrtvama holokausta, odnosno ženskog sabirnog logora. Organizator je Židovska općina Osijek, a ove godine se okupilo manje sudionika nego ranijih godina.
  Ovogodišnju komemoraciju prati i izložba eksponata koji su prikupljeni iz arhiva židovskih općina, nekih gradova, ali i preživjelih zatočenica, a postavljena je u Muzeju Đakovštine.
  “Dio je to projekta koji je trajao četiri godine, a uključivao je i rekonstrukciju logorskog dijela groblja, a izložba je završni dio tog projekta. Obnova je podrazumijevala zamjenu starih nadgrobnih ploča koje su napravljene šezdesetih godina prošlog stoljeća i koje su vremenom propale, te ažuriranje svih spiskova i točnih parcela gdje su žrtve sahranjene, što je značilo pronalazak originalne knjige grobara i suporedba sa realnim stanjem na terenu”, pojašnjava Lea Maestro, iz Židovske općine Sarajevo čiji su preci također stradali. Osim novih ploča, na groblju su izgrađene i staze i prilazi tom dijelu groblja, kao i zamjena instalacija, odnosno ograde.
  lea maestro Iako su poznati podaci o većini sahranjenih žrtava, njih 566, ipak još uvijek ima nepoznatih detalja i neispričanih priča, ističe Lea Maestro navodeći primjer sudbine 11 omladinki koje su bile u logoru, a koje su brutalno ubijene. Na to podsjeća spomenik na početku logorskog dijela groblja.
  Ovogodišnjoj komemoraciji bio je nazočan i Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb koji upozorava na sve prisutniju pojavu netolerancije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u još nekim europskim zemljama.
  ognjen kraus “I dalje imamo nacionalizam, imamo netrpeljivost i vjersku i nacionalnu, nažalost , i u našoj se zemlji to događa”, upozorio je Kraus ilustrirajući tu tvrdnju devastacijom groblja u Splitu, a naveo je i obilježavanje dana osnutka NDH. Kraus kaže da je sve manje tolerancije za različitost, što, kako tvrdi, zabrinjava. “Situacije sve više podsjeća na vrijeme između dva rata, a tome uzrok nije samo teška gospodarska situacija”, zaključuje.
  Komemoraciji na Židovskom groblju u Đakovu, uz predstavnike židovskih općina iz Zagreba, Osijeka, Sarajeva i Srbije, bili su nazočni i predstavnici Grada Đakova, a osim komemoracije na groblju, vijenac je položen i na spomen ploču na mjestu bivšeg sabirnog logora u Nazorovoj ulici, kod bivše OMV-ve benzinske stanice.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog