Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Vijećnici bez konsenzusa o zemlji

  Gradsko vijeće, odnosno vijećnici HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a i laburista, bez nazočnosti vijećnika SDP-a, izglasali su na današnjoj tematskoj sjednici zaključak kojim se od Agencije za poljoprivredno zemljište traži da se preostali dio natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno čestice na koje nije stigla suglasnost, ponovo vrati na razmatranje Gradskom povjerenstvu za zemlju kako bi Gradsko vijeće nakon toga donijelo konačnu odluku bez raspisivanja novog natječaja.
  U novo povjerenstvo, koje bi se, prema zaključku Gradskog vijeća, trebalo proširiti s tri predstavnika Agencije, imenovani su Ankica Ivančić, Ivica Rončević i Stjepan Kočet.
  gradonacelnik o zemlji 020514 Obrazlažući predloženi zaključak gradonačelnik Zoran Vinković podsjetio je da je prvi natječaj za zemlju raspisan 2003. godine i da ih je od tada bilo nekoliko, te da je “tek na natječaj iz 2011. godine, ali u ožujku ove godine, stigla djelomična suglasnost na dvije trećine zemljišta”.
  Kako bi se riješilo i preostalih 796 hektara na koje nije stigla suglasnost, gradonačelnik je pozvao vijećnike i pozicije i opozicije na konsenzus, uz napomenu da nikada neće svi sudionici natječaja biti zadovoljni, te je upozorio da bi novim natječajem, po novom zakonu, “veliki bili u prednosti u odnosu na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva”.
  matkov o zemlji 020514 I dok je gradonačelnik pozivao na kompromis, tijekom rasprave koja je prethodila izglasavanju zaključka čule su se međusobne optužbe o tome tko je odgovoran zašto se taj problem nije riješio već dosad, a SDP-ov Josip Matkov, uz ukazivanje na kršenje Poslovnika zbog neodržavanja aktualnog sata, ali i na način sazivanja sjednice, optužio je HDZ da je skupljao potpise seljaka kako bi rušio ovaj natječaj koji sada podržavaju.
  “To je radio HDZ i ja stojim iza te izjave”, konstatirao je Matkov.
  Goran Soldo, u ime kluba HDZ i HSS-a, podsjetio je na zakonsku odredbu prema kojoj se dosadašnji natječaji moraju provesti prema starom zakonu, a ukazao je i na važnost konačnog rješavanja zemljišne problematike za gospodarski razvoj ovoga kraja.
  “Nije svejedno gdje će završiti oko 7 milijuna kuna poticaja na tih 3.500 hektara zemlje”, naglasio je Soldo pojasnivši da je napromjenu stava HDZ-a utjecalo donošenje novog zakona koji, kako je kazao, “izrazito pogoduje velikim igračima”.
  poljoprivrednici Laburist Nikola Lelas, podržao je predloženi zaključak uz obrazloženje da će sljedeća godina biti referentna za poljoprivrednike, pa je nužno da do zemlje dođu što prije, no nije propustio priliku ukazati da se zemlja u prethodnih 12 godina koristila u predizborne svrhe i da se dijelila po “babi i stričevima”.
  Te optužbe odbacio je tadašnji predsjednik Povjerenstva Tomislav Vuković uz obrazloženje da je suglasnost Agencije na navjeći dio čestica najbolji pokazatelj da se radilo u skladu sa zakonom.
  “Lobiranje ljudi iz Đakova u Ministarstvu poljoprivrede bilo je presudno zašto natječaji nisu dosad bili riješeni”, tvrdi Florijan Eberhardt, a današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća nazočio je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić koji je također pozvao na kompromis, te nekoliko zainteresiranih poljoprivrednika koji su povremeno nekim sugovornicima dobacivali kritike na račun dosadašnjeg rada.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog