Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Komemoracija za prešućene žrtve

  U Ruševu je jučer održana komemoracija u spomen na sve žrtve koje su stradale nakon ulaska partizana u Đakovo 17. travnja 1945. Organizatori spomen-hodočašća bili su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika i Hrvatski obredni zdrug Jazovka – Krilo Đakovo, a pokrovitelj je bio Grad Đakovo.
  “Bio je to dan za prisjećanje na tužne događaje kada su ubijeni mnogi stanovnici Đakova i Đakovštine – vojnici, ali i većim dijelom civili koji su odvedeni iz svojih domova. Njih 70-tak ubijeno je na stratištu u centru grada gdje su nekada bili obrambeni rovovi, iza župne crkve Svih svetih, gdje njihova tijela počivaju i danas, dok su ostali potjerani u koloni, u četveroredu povezani žicom prema Ruševu”, rečeno je na komemoraciji.
  Dio zarobljenih je ubijen putem, a najveći broj, njih nekoliko stotina, stradao je u Ruševu.
  Svetu misu za prešućene žrtve služio je monsinjor Luka Marijanović, a na komemoraciji kod spomen obilježja, uz svjedoke tih zbivanja, govorili su i Ivo Tubanović, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Pero Šola, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Grada Đakova, Sanja Rogoz Šola, predsjednica HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski” i Marino Mikulić, predsjednik đakovačkog HDZ-a.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog