Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Bunjevački Put križa” kao paradigma povijesti bunjevačkih Hrvata

  U Spomen muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera sinoć je otvorena izložba fotografija i linoreza križeva krajputaša “Bunjevački putovi križeva”, čiji autor je Augustin Juriga, a predstavljena je i knjiga “Bunjevački Put križa” Tomislava Žigmanova. Knjiga je pisana na ikavici, govoru bunjevačkih Hrvata iz Subotice i okolice.
  “Knjiga je natopljena i mjesnim topografskim i etnografskim sadržajima, a pokušala je i muku, kao paradigmu Križnoga puta sagledavati u kontekstu iskustva jednoga čovjeka nizije, bačkog Hrvata koji hodajući kroz postaje reflektira u dijalogu s Isusom i o njegovom muci i ono što on kao čovjek i kao narod kojem pripada je proživaljavo, ili danas proživljava”, ističe Žigmanov.
  S tim u vezi, osim teološko-književnog doprinosa baštini bunjevačkih Hrvata, knjiga je jedan neuobičajeni žig, kako je pojasnio sam autor, mjesnog iskustva muke i tragičnog iskustva povijesti tih ljudi kroz naraciju jednog salašara. Naime, tamo se Hrvati, iako postoje određeni pomaci, kako ističe autor, još uvijek bore za ravnopravnost, za priznanje, za poštivanje propisanih zakona kako bi mogli očuvati svoj nacionalni identitet.
  O knjizi i izložbi govorili su Vlado Filić i Mirko Ćurić, a sudionike je pozdravio i monsinjor Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije naglasivši da su svojom tematikom i izložba i knjiga primjerena najava Uskrsa, a predstavljanje u Đakovu svjedoči, kako je rekao, i o povezanosti “korpusa hrvatskog naroda s našim sunarodnjacima u Vojvodini, u Bačkoj, odnosno u Subotičkoj biskupiji”.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog