Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Prekinuta šutnja o stradanju svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije

  Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu jučer je predstavljena knjiga “Stradanja svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije 1944.-1960.“, suautora Miroslava Akmadže i Slađane Josipović Batorek, a u izdanju Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog instituta za povijest.
  Uz autore, o knjizi su govorili đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, Stanko Andrić, predstojnik slavonsko-baranjsko-srijemske Podružnice Hrvatskog instituta za povijest, te recenzenti Luka Marijanović i Vladimir Geiger.
  “Odavno smo priželjkivali da se naša Nadbiskupija oduži onim svećenicima koji su stradavali za vrijeme bivšega sustava i to smo konačno dočekali u ovoj knjizi“, rekao je nadbiskup Srakić, dodavši kako ovo djelo nastoji prekinuti šutnju i izvući iz zaborava stradanja svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije za vrijeme komunističke vlasti.
  Stanko Andrić je rekao da se u knjizi podrobno prikazuje sudbina dvadesetak klerika koji su ubijeni ili smaknuti, te 40-ak svećenika osuđenih na zatvorske kazne, a donosi i rekonstrukciju – tijek sudskih procesa protiv profesora i bogoslova đakovačkog Sjemeništa 1959. i 1960. godine. “Knjiga donosi pregledno raspoređenu izvornu građu, a vrijednost joj je u temi koju obrađuje, a također i u znanstvenoj metodologiji, odnosno dokumentarnoj strogosti i oprezu pri rekonstrukciji činjenica, rekao je dr. Andrić, zahvalivši Nadbiskupiji te izrazivši nadu u buduću plodnu suradnju.
  “Ova knjiga predstavlja daljnji doprinos hrvatskom žrtvoslovlju, izvrstan je prilog za martirologij Crkve u Hrvatskoj i spomenik prvoga reda svećenicima naše biskupije, jer po prvi put u rukama imamo tekstove o nekima od njih i njihovim sudbinama“, rekao je recenzent mons. Luka Marijanović, dok je Vladimir Geiger rekao da je Katolička crkva, uz Hrvatsku seljačku stanku i njezine pristaše, bila najznačajnija oporbena snaga na udaru vlasti u poraću. Istaknuo je kako je knjiga namijenjena i znanstvenoj zajednici jer donosi mnoge spoznaje i ocjene pitanja koje obrađuje, ali je rad razumljiv ne samo povjesničarima i istraživačima srodnih struka, već i širem krugu čitatelja koje zanima naslovljena problematika.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog