Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 44. Revija u Đakovu zatvorena dodijelom nagrada najboljim filmovima

  U petak u 19 sati prvom projekcijskom u okviru natjecateljskog programa počela je 44. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva, završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj. 44. revija održala se u Đakovu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto kino kluba Đakovo. Tako je Đakovo ovaj vikend bilo ne samo srce Slavonije, već i srce hrvatskog amaterskog filma!

  Na početku programa gotovo popunjenoj dvorani Centra za kulturu Đakovo obratili su se u ime organizatora Damir Tomić, predsjednik Foto kino kluba Đakovo i Marija Ratković ispred Hrvatskog filmskog saveza, Dragan Milec, dopredsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, dok je Reviju službeno otvorila Dragica Zgrabec, potpredsjednica Hrvatskog sabora. U svojim kratkim govorima svi se složili da rekordna brojka od 159 prijavljenih filmova itekako ulijeva nadu u budućnost ove Revije, koju čine možda i najveći zaljubljenici u film – oni kojima to nije profesija, već entuzijastična razbibriga (mahom kinoklubaši i samostalni autori), te budući filmski naraštaj – talentirani studenti umjetničkih akademija na pragu profesionalne karijere.

  Publika je u petak osim dvije revijske projekcije pogledala i pet filmova iz arhive Foto kina kluba Đakovo koji ove godine slavi 61 godinu postojanja. Slučajno ili ne, upravo je i 61 film u službenom revijskom programu. Bilo se interesantno vratiti u 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća te gledati prve filmske korake Đakovačkih filmaša Nade Varšave, Steve Tosenbergera i drugih koji su u svojim ostvarenjima tematizirali etnološke elemente: važnost pletenice u životu slavonske djevojke, priču o legendardnom opančaru, ukrašavanje tikvica… Sve su to možda zaboravljene, ali svakako vrijedne etnološke figure.

  Subota je pak počela iznimno aktivno. U devet sati održan je okrugli stol na temu Organizacija Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva: kako dalje? u okviru kojega su se sudionici osim pitanja same Revije dotaknuti i problematike rada kinoklupske scene, koja je i dan danas vrlo aktivna u hrvatskom (ne)profesijskom filmskom stvaralaštvu. Sudionici Revije, kojih je u Đakovo pristiglo pedesetak, posjetili su i Vinariju u Mandićevcu, degustirali vrhunska đakovačka vina te posjetili Ergelu Đakovo, a popodnevni sati bili su rezervirani za revijske projekcije.

  Javnim žiriranjem jučer u 11 sati prema pravilima UNICE i dodjelom nagrada zatvorena je 44. Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva. Žiri u sastavu Staša Čelan, filmski i TV montažer, Čejen Černić i Zvonimir Jurić, oboje filmski i TV redatelji, Leonida Kovač, filmska kritičarka i teoretičarka umjetnosti, te Damir Tomić, predsjednik FKK Đakovo i dugogodišnji sudionik revija stoički je podnio težak zadatak i od 61 filmova uvrštenih u natjecateljski program Revije odabrao 15 najboljih, koji možete pogledati u nastavku. Svaki nagrađeni film dobio je diplomu i posebnu nagradu domaćina, ciglicu po uzoru na onih 7 milijuna ugrađenih u poznatu Đakovačku katedralu. Evidentno je da su se ove godine posebno istaknuli studenti Akademije dramske umjetnosti čijih se šest ostvarenja našlo među petnaest spomenutih.

  Cijelu ceremoniju zaključio je Marko Zdravković Kunac iz Pulske filmske tvornice, domaćin sljedeće, 45. revije. Marko je čestitao organizatorima Hrvatskom filmskom savezu i Foto kino klubu Đakovo na još jednom uspješnom revijskom izdanju i pozvao sve autore da se pridruže 45. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva koja se održava od 22. do 24. studenog 2013. godine u Puli!

  PRVA NAGRADA
  Ja sam svoj život posložila, a: Sonja Tarokić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
  C Z P, a: Aleksandar Muharemović, VK Mursa, Osijek

  DRUGA NAGRADA
  8’22”, a: Leona Kadijević, Zagreb
  Goli sati, a: Igor Bezinović, Akademija dramske umjetnost, Zagreb
  Lignje, a: Tonći Gaćina, Kino Klub Split, Split
  Prva dama Dubrave, a: Barbara Vekarić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
  Site Selection, a: Mare Šuljak, Kinoklub Zagreb, Zagreb

  TREĆA NAGRADA
  Barefoot, a: Vjeran Vukašinović, Kinoklub Zagreb, Zagreb
  Finuli su Mare bali, a: Natko Stipaničev, ALU, Zagreb
  Ne vjeruj nikome / Trust no one, a: Luka Čurčić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
  Šljokice, a: Marina Burolo, Umag

  SPECIJALNA DIPLOMA
  Jazavci, a: Luka Tokić, Blank, Zagreb
  Long Banana, a: Jurica Hižak, Udruga Trash, Varaždin
  Mima i Marta – aktivistički ljubavni film, a: Damir Radić, Sanja Ribičić Radić , samostalni autor, Zagreb
  Noir promo, a: Lana Zaninović, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

  Posebno zanimljiva publici i autorima u Đakovu, bila je nagrade publike. Ovo je prvi puta kako je domaćin Revije u izbor nagrađenih filmova uključio i publiku. Nagrađeni film dobio je poseban poklon ispunjen slavonskim delicijama.

  NAGRADA PUBLIKE Fotoni prošlošti, a: Željko Radivoj, Kinoklub Zagreb

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog