Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Muzeju Đakovštine otvorena izložba misnica

  U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba liturgijskog ruha iz Zbirke tekstila zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.
  Nakon Zagreba, Đakovo je prvi grad u kojem se izlaže tek dio bogate zbirke misnica, istkanuo je na otvorenju ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović istaknuvši pri tome da je upravo đakovački biskup Strossmayer oformio tu zbirku. “Važnost biskupa Strossmayera prelazi okvire Đakova, posebno kada je riječ o značaju za cijelu hrvatsku znanost i kulturu”, naglasio je Gašparović.
  Autorica izložbe je muzejska savjetnica Jelena Ivoš koja je također naglasila Strossmayerovu ulogu u nastajanju ove zbirke preko koje se, kako je pojasnila, može pratiti i stilski razvoj motiva kroz stoljeća, a najvrednije misnice potječu iz čuvenih talijanskih radionica.
  Izložbu je otvorio nadbiskup Marin Srakić naglasivši kako izložene misnice svjedoče o “vrhunskoj kulturi iz vremena visokog srednjeg vijeka poznatog kao “doba mračnjaštva”. Također se založio za “partnerski odnos” s Muzejom za umjetnost i obrt čije bi vrijedne u stručne restauratorice, bez kojih izložbe liturgijskog ruha ne bi ni bilo, mogle biti angažirane i na obnovi vrijednih misnica Đakovaako-osječke nadbiskupije iz 18. stoljeća.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog