Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na Strossmayerovom trgu nastavljeni zaštitni arheološki radovi

  Na Strossmayerovom trgu nastavljeni su zaštitni arheološki radovi koji prethode najavljenoj opsežnoj rekonstrukciji tog dijela grada. Peta po redu sonda, kako doznajemo od Marka Sinobada, konzervatora u Ministarstvu kulture, obuhvaća oko 300 četvornih metara, odnosno dio parkirališta ispred Bogoslovnog sjemeništa gdje bi trebala biti podna fontana s iskopom dubokim 4 metra.
  “Cilj ovogodišnjih istraživanja je utvrditi točnu poziciju i površinu bastionskog otočića koji se nalazio ispred utvrđenja, a čiji je jedan jarak pronađen prošle godine, ističe Sinobad.
  “Sparrov plan Đakova iz 1697. godine, koji se čuva u Ragtnom arhivu u Beču, ključan je dokument na kojem je prikazan i taj bastionski otočić”, ističe Sinobad uz ocjenu da još uvijek nije poznat konačni arheološki potencijal područja buduće izgradnje Strossmayerova trga. Naime, tek nakon toga moguće je i utvrditi plan zaštite, što je i krajnji cilj zaštitnih arheoloških radova.
  “Dosad je najznačajniji taj jarak koji je otkriven prošle godine. Dali smo pronađene uzorke drveta na C-14 analizu, no još nisu rezultati gotovi, pa još nema apsolutne datacije, ali nalaz novca koji je pronađen u jarku je vrlo interesantan. Oba su kovana 1688. godine, jedan u Carigradu, a drugi u Sarajevu”, navodi Sinobad.
  Dio zaštitnih arheoloških radova na petoj sondi obavit će se ove jeseni, a dio na proljeće.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog