Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “U bunarima možemo pšenicu držati – toliko su suhi”, tvrde mještani zapadne Đakovštine

  Jučer je u đakovačkom meteorološkom mjernom centru izmjerena najviša temperatura otkako se službeno vrše mjerenja. Živa u termometru popela se na 41 Celzijev stupanj.
  A nakon jučerašnjih rekordno izmjerenih temperaturnih vrijednosti danas je u Slavoniji ipak malo svježije. No, suša i visoke temperature već dosad ostavile su vidljive tragove u poljoprivredi. Nedavno je župan proglasio elementarnu nepogodu, pa sve fizičke i pravne osobe štetu na poljoprivrednim kulturama mogu prijaviti u sjedištima svojih jedinica lokalne samouprave.
  Štete se prijavljuju do 10. kolovoza, a u Đakovu je dosad, kako doznajemo, tristotinjak fizičkih i pravnih osoba prijavilo štetu.
  S obzirom da se ni u sljedećih desetak dana ne očekuju padaline, štete od suše bit će još veće.
  Dugo sušno razdoblje pričinjava sve više problema i u vodoopskrbi, posebno u mjestima zapadne Đakovštine, a najizraženiji su na području Općine Levanjska Varoš.U iznalaženje rješenja, kako doznajemo od načelnika Slavka Tidlačke, uključila se i Osječko-baranjska županija donacijom od deset tisuća kuna za sufinanciranje troškova dostave vode. Za žitelje Općine Levanjska Varoš ovo je dosad, kada je riječ o vodoopskrbi, najteža godina, pojašnjava načelnik Slavko Tidlačka. “Neki bunari su potpuno suhi tako da možemo u njima pšenicu držati”, kažu mještani kojima se više ne isplati puniti bunare vodom iz cisterni. Poseban problem je napajanje stoke, odnoso oko dvgijwe tisuće ovaca, koliko ih je na tom području, ističe načelnik.
  Trajno rješenje za žitelje najzapadnije općine Đakovštine je izgradnja vodovodne mreže u svim naseljima jer ova postojeća u Levanjskoj i Breznici nije dostatna za sve potrebe. Prije toga treba napraviti i probnu bušotinu u Breznici, navodi načelnik.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog