Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovačko Židovsko groblje jedinstveno u svijetu

  Na Židovskom groblju u Đakovu održana je komemoracija žrtvama sabirnog logora koja je okupila preživjele i njihovu rodbinu iz židovskih općina Hrvatske, BiH i Srbije.
  Prvi put na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici međunarodne konferencije preživjelih holokausta koja je održana u Zagrebu. Tom prigodom Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek istaknuo je da je đakovačko Židovsko groblje jedinstveno u svijetu po tome što su sačuavana, odnosno poznata imena oko 570 sahranjenih žrtava logora i to zahvaljujući grobaru Kolbu koji je krišom vodio evidenciju.
  Sudionike komemoracije pozdravio je gradonačelnik Zoran Vinković, a već tradicionalno u komemoraciji sudjeluje i velečasni Marko Tomić, predstavnik Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je podsjetio na časnu sestru Amadeu Pavlović, dobitnicu priznanja “Pravednik među narodima”, jer je spasila jednu židovsku djevojčicu.
  Osim na Židovskom groblju, sudionici komemoracije položili su vijenac i na spomen-obilježju na mjestu nekadašnjeg sabirnog logora na lokaciji današnje OMV-ove benzinske postaje.

  1 komentar

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog