Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • O prepisci Strossmayera i Račkog

  Znanstvenim skupom koji je iznio niz zanimljivih podataka o prepisci biskupa Josipa Jurja Strossmayera i Račkog i utjecaju na kulturu i znanost u Hrvatskoj, jučer su završili 10. Strossmayerovi dani. – Strossmayer je utemeljitelj Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, danas HAZU, a Rački njezin prvi predsjednik. Obojica su značila izuzetno puno u javnom životu. O tome postoji veliko slaganje, kao što postoji i veliko neslaganje o njihovom političkom djelovanju, što različiti ljudi različito procjenjuju. S obzirom na to da su jedan i drugi toliko učinili za najznačajnije kulturne ustanove, ne samo Akademiju nego i moderno zagrebačko Sveučilište, cijeli niz gimnazija, osnovnih i srednjih škola, a kako gotovo nije bilo nijednoga književnika kojemu Strossmayer nije poslao novac, a Rački napisao preporuku, ne može se pretjerati kad se hvali njihova uloga u povijesti hrvatskoga naroda u cjelini, te posebno u povijesti nacionalne kulture i znanosti, pojasnio je u svome izlaganju akademik Stjepan Damjanović. O dvojici ličnosti koje su obilježile 19. stoljeće u Hrvatskoj izlagao je i prof. dr. Niko Ikić, posebno govoreći o prijateljskom odnosu Strosmayera i Račkog, ali i karakternim osobinama obojice njih, te o tome kako su ih drugi vidjeli.
  Doprinos znanstvenom skupu dala je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je pohvalila dobro odabranu temu 10. Strossmayerovih dana – dijalog između dviju iznimnih figura 19. stoljeća.
  Pozdravne riječi na početku skupa uputili su Ivica Mandić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana, istaknuvši kako je biskup Strossmayer bio veliki vizionar i veliki ljubitelj svoga naroda i domovine, kao i zadatak Strossmayerovih dana da pokušaju biskupa Strossmayera približiti novim generacijama i da se prekine zlouporaba biskupa u dnevno političke svrhe, te prof. Dr Pero Aračić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog