Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Iskustva drugih gradova mogu biti potokaz uspješnog razvoja Đakova i u kriznim vremenima”, tvrde u SDP-u

  I pored činjenica što je Hrvatska visokocentralizirana država, o čemu govori i podatak da se od deset kuna – na lokalnoj razini odlučuje samo o jednoj kuni, ima uspješnih jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova koje je kriza mimoišla. Poruka je to koju su sa sinoćnje tribine uputili građanima, ali i svom dojučerašnjem predsjedniku i gradonačelniku članovi Gradske organizacije SDP-a i njihovi gosti gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović i član Gradskog vijeća Pule Peđa Grbin. Njihova iskustva u vođenju grada mogu biti poučna za Đakovčane, zaključili su čelnici lokalnog SDP najavljujući da od svibnja sljedeće godine više ništa neće biti isto.
  Znanje, dobre ideje, racionalno poslovanje u gradskim tvrtkama, učinkovita i osposobljena gradska uprava, spremni kvalitetni projekti za sredstva Europske unije i suradnja sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, recept je uspješnog vođenja grada, poručili su gosti.
  To što je država centralizirana ne smije biti alibi da se na lokalnoj razini ne mogu učiniti pomaci, tvrdi gradonačelnik Jastrebarskog Zmajlović. “Nama gradonačelnicima, odnosno gradovima koji nemaju uvijek podršku centralne države puno je teže, to je činjenica, ostvariti projekte koje građani očekuju, alio to može biti poticaj i upravo to utječe na pozitivnu selekciju da se biraju oni koji znaju i mogu u takvim uvjetima funkcionirati. Dakle, treba puno više znanja i umješnosti da se u takvim uvjetima potakne razvoj grada”, pojašnjava Zmajlović. Pravim odnosom i politikom na lokalnoj razini mogu se privući investitori, iskustva su iz Jasrtrebarskog, kaže gradonačelnik napominjući da investitora neće biti ako nema infrastrukture, ali i proaktivne gradske uprave. “Ako svaki invesitor ne dobije svog zaposlenika gradske uprave koji ga vodi od samog početka, od same ideje do ishođenja dozvala i otvaranja objekta, neće biti ni investitora. Gradska uprava mora biti na raspolaganju i u potpunosti u funkciji realizacije investicija. Ukoliko imate tromu i sporu gradsku upravu onda će invesititori naći drugu lokaciju, drugi grad ili općinu za svoju investiciju”, poručuje gradonačelnik Jastrebarskog.
  Uz vlastite prihode, uspješni gradovi i općine i u ovim teškim vremenima uspijevaju povući sredstva iz predpristupnih fondova Europske unije, dokaz za to su i Jastrebarsko, ali i Pula.
  “Najbitnije je povećati učinkovitost, kvalitetu rada gradske uprave i smanjiti troškove. Na taj način ostvaruju se sredstva koja će se vratiti građanima i poduzetnicima kroz raznorazna sufinanciranja, ali i poboljšanje komunalne infrastrukture”, istkanuo je Peđa Grbin, član pulskog Gradskog vijeća uz napomenu da je važna i suradnja sa susjednim jedinicama lokalne samouprave, posebno ako se ne može ostvariti suradnja sa središnjom državnom vlašću.
  “Ne treba izmišljati toplu vodu, treba samo pogledati kako to rade drugi i primijeniti to”, zaključili su đakovački SDP-ovci Damir Tomić i Josip Matkov.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog