Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Biskup Strossmayer i danas je uzor graditeljima

  U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba pod nazivom “Biskup Strossmayer – graditelj” čime se nastavljaju X. Strossmayerovi dani.
  “Građevinama koje je ostavio iza sebe biskup Strossmayer donio je europski duh na ove prostore”, naglasio je na otvorenju autor izložbe Borivoj Popovčak. “Ne računajući druge građevine, biskup Strossmayer je za 50 godina izgradio 13 novih i 48 filijalnih crkava”, pojasnio je Popovčak. No, naglasio je, u središtu Strossmayerova grditeljskog opusa ipak je đakovačka katedrala, jer su oko njezine izgradnje okupljena najznačajnija imena ondašnje arhitekture, građevinarstva i umjetnosti.
  Cilj Strossmayerovih dana je upoznati doprinos koji je ostavio biskup Strossmayer kao najznačajnija osoba druge polovine 19. stoljeća, ne samo na našim prostorima, kazao je Ivica Mandić, predsjednik Povjerenstva za organizaciju te kulturno-znanstvene manifestacije, na što je ukazao i pomoćni biskup Đuro Hranić. “Biskup Strossmayer i danas je uzor kako se ponaštai i kako graditi”, rekao je biskup Hranić naglasivši kako danas postoji potreba za posebnim stručnim osposobljavanjem za sakralnu arhitekturu.
  Strossmayerovi dani završavaju sutra znanstvenim skupom koji će se održati u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici s početkom u 11 sati, a izlagači su akademik Stjepan Damjanović i profesor Niko Ikić koji će govoriti o prepisci Strossmayera i Račkog i utjecaju na kulturu i znanost u Hrvatksoj.
  Očekuje se da će na sutrašnji znanstveni skup doći i minsitrica kulture Andrea Zlatar Violić.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog