Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Pčelari Đakovštine strahuju za svoje košnice

  S intenziviranjem proljetnih poljoprivrednih radova, posebno učestalog tretiranja poljoprivrednih površina različitim kemijskim preparatima, pčelari Đakovštine sve više strahuju za svoje pčelinje zajednice. A da je njihov strah opravdan upozorava, kako ističe predsjednik Udruge pčelara Željko Tomić, slučaj pomora pčelinjih zajednica u Mrzoviću. Tamo je naime, došlo do pomora pčela u stotinjak košnica, odnosno tri pčelinjaka. “U dva pčelinjaka došlo je do stopostotnog pomora pčela, a u trećem 70 do 80 posto pčela je uginulo, a razlog pomora je tretiranje voćnjaka u čijoj blizini su se nalazili ti pčelinjaci”, pojašnjava Tomić.
  Pčelari upozoravaju vlasnike poljoprivrednih površina da je njihova obaveza obavijestiti vlasnike košnica o planiranom tretiranju kako bi na vrijeme osigurali, odnosno zaštititi svoje pčele. Podsjeća na to i Damir Valentin, pašni povjernik koji se poziva na zakonske odredbe koje reguliraju tu problematiku. Pčelari ističu također da je ranije takvih slučajeva bilo manje jer su se javno objavljivale informacije o tretiranju poljoprivrednih površina.
  S obzirom na veliki broj košnica na području Đakovštine, a procjenjuje se da ih je oko 7.000, pčelari strahuju da bi šteta od pomora pčela mogla biti i veća ukoliko se nastavi s neodgovornim tretiranjem poljoprivrednih površina. U konkretnom slučaju u Mrzoviću pčelari direktnu štetu procjenjuju na 80.000 kuna, a ona indirektna se kreće od 160.000 do 200.000 kuna.
  Sa slučajem pomora pčela u Mrzoviću upoznat je i županisjki stočarski inspektor i druge naldžene inspekcije, kao i policija, a uzorak uginulih pčela, kako ističu čelnici Udruge pčelara, poslan je na analizu.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog