Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Zorić: “Prijedlog prerađivača mlijeka je obična navlakuša”

  I dok mljekari nastavljaju svoj prosvjed u nastojanju da se izbore za cijenu koja će im jamčiti dugoročno pozitivno poslovanje, oglasili su se i prerađivači kroz svoje interesno udruženje Croatiastočar u kojem se navodi da je mljekarska industrija spremna podržati otkupnu cijenu mlijeka “kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznika gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku”. Osim toga, otkupnu cijenu mlijeka za veljaču sve će mljekare obračunati kao za siječanj 2012, dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu, usuglašenom sa udrugama proizvođača mlijeka, stoji u priopćenju prerađivačke industrije.
  No, proizvođači, kako doznajemo od Branka Zorića, odbijaju taj prijedlog. “Tu stoji samo iz pojedinih država EU, znači oni bi cijenu koja njima odgovara, a mi na to ne pristajemo jer je to samo navlakuša”, pojašnjava Zorić razloge odbijanja. “Cijena će biti prosječna cijena u EU i tražimo jedan paket, odnosno ne može se razgovarati o cijeni mlijeka bez Ministarstva poljoprivrede jer moramo znati koliki je poticaj da bi znali kolika nam je ukupna cijena mlijeka i to se ne smije razdvajati i to mora tako biti”, kategoričan je Zorić.
  Mljekari traže dugoročno rješenje, odnosno sustav koji će funkcionirati i u situacijama udara na tržište, kako bi se moglo intervenirati, odnosno da seljaci opet ne budu prepušteni sami sebi, pojašnjava Zorić. “Tražimo dugoročni sustav odnosno izračun koji će funkcionirati i u situaciji udara na tržište, kao što je poskupljenje goriva, jer ako toga nema mi smo opet na gubitku i opet bi za izvjesno vrijeme morali izići na ceste, a to ne želimo, nego tražimo da se taj problem dugoročno riješi”, zaključuje

  A dok se ne postigne to dugoročno rješenje mljekari nastavljaju s prosvjedom i na prosvjednom punktu na đakovačkoj obilaznici, gdje je na jednom traku parkirano pedesetak traktora. Za danas u podne najavili su podjelu mlijeka u centru grada.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog