Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Velečasni Kovaček po drugi put s vojnicima u Afganistanu

  U petak u mirovnu misiju u Afganistan odlaze pripadnici 19. hrvatskog kontingenta. Među vojnicima je i velečasni Alojz Kovaček, vojni kapelan Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade.
  Njemu je to, kako ističe, drugi odlazak u ISAF-ovu mirovnu misiju. “U ljeto 2009. bio sam u Afganistanu prvi put i za mene osobno kao svećenika bilo je to veliko životno iskustvo. Vratiti se odande, iz sirotinje, bijede, prašine, vrućine u “lijepu našu” poseban je doživljaj. Čovjek bude zahvalan za vrijeme, mjesto i prostor u kojem je rođen”, prisjeća se velečasni Kovaček.
  “Ratna situacija doziva čovjeku u pamet svijest o njegovoj vlastitoj prolaznosti i smrtnosti. Vojni kapelan svojom prisutnošću znak je te Božje blizine”, pojašnjava svoj posao u Afganistanu.
  Veliki su izazovi i problemi s kojima se susreću hrvatski vojnici u toj misiji, a većini njih, priznaju to svi, glavni je motiv za odlazak u tu daleku zemlju rješavanje egzistencijalnih problema.
  No, nakon iskustva u mirovnoj misiji, gdje hrvatski vojnici imaju dnevnicu 90 eura , često se i promjeni odnos prema novcu. Mnogi, kako ističe velečasni Kovaček, shvate da i nije baš sve u novcu, odnosno tek u tom iskustvu shvate puno značenje te konstatacije.
  “Svakodnevne zadaće, teška klima, vrućine, to je prilika i za jedan rast u osobnosti u susretu sa stranom kulturom, vjerom, narodom i bijedom koju hrvatski vojnik u svom okruženju doživljava – to je prilika da čovjek, i osobno prolazeći kroz vlastite kušnje , sazrijeva u svojoj osobnosti”, naglašava dušobrižnik 19. hrvatskog kontingenta koji odlazi u Afganistan.
  Opširnije o izazovima s kojima se susreću hrvatski vojnici u Afganistanu vojni kapelan Alojz Kovaček govorit će u emisiji “Izravno” u četvrtak u 14,05.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog