Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Šola: Hrvatskoj treba zakon o lustraciji

  Đakovački ogranak Hrvatskog društva političkih zatvorenika, kako doznajemo od predsjednika Pere  Šole, i Hrvatski obredni zdrug Jazovka  pripremaju prijedlog zakona o lustraciji koji će uputiti premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi. Takav zakon donijele su još neke zemlje koje su prošle kroz totalitarne sustave, komunističke i fašističke,  a cilj je onemogućiti javno djelovanje svima koji su sudjelovali u kršenju ljudskih prava, pojašnjava Šola. Kao temelj poslužio im je poljski zakon koji će biti prilagođen hrvatskim specifičnostima, najavljuje se.
  Donošenje  takvog zakona pridonijelo bi i smanjenju korupcije koja je, smatraju inicijatori, posljedica totalitarnog sustava. No, specifičnost Hrvatske je u tome što je na ovim prostorima bio i rat, pa bi se taj zakon, osim na razdoblje totalitarizma,  odnosio i na one koji su sudjelovali u kršenju ljudskih prava i u tom razdoblju,  upozorava Šola. “Taj zakon bi se odnosio na sve osobe koje su direktno sudjelovale u kršenju ljudskih prava”, ponavlja Šola.
  Iako je i ranije bilo određenih inicijativa za provođenje lustracije u Hrvatskoj, to se, slaže se i Šola, nije dogodilo zbog rata. No, smatra da za to ni sada nije kasno. Podsjeća da se prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zalago za pomirbu, te da bi donošenje takvog zakona početkom devedesetih oslabilo obranu Hrvatske. “”Ne kasni se, sada je baš vrijeme za donošenje zakona o lustraciji “, kaže  Šola ističući da taj posao treba obaviti hladne  glave i bez emocija.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog