Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Referendumsko izjašnjavanje na 37 glasačkih mjesta

  Istodobno sa sve intenzivnijom  medijskom  kampanjom, u tijeku su i tehničke pripreme za provedbu   nedjeljnog državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Svoju volju  Đakovčani će moći iskazati na 37 uobičajenih glasačkih  mjesta, doznajemo od Stanka Kuburića predsjednika Povjerenstva za provedbu referenduma. Glasovanje će trajati od 7 do 19 sati, a provedba referenduma, odnosno iskazivanje volja birača je  vrlo  jednostavno, odnosno  kroz odgovor na pitanje “Jeste li za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji?”, a ponuđeni odgovori su “ZA”  i “PROTIV”.
  Birači koji nisu uvedeni u birački spisak trebaju se obratiti uredu državne uprave gdje će dobiti potvrdu na temelju koje će glasati.
  Iako Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave ne propisuje institut referendumske šutnje,  pa je na sam dan  i uoči referenduma dopuštena promidžba, ipak, kako ističe Kuburić, postoji iznimka. “Iznimno od navedenog pravila, ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjena je promidbža referenduma, pozitivna ili negativna, te nije dopušteno ni na koji način navoditi birače kako glasovati; dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem instervjua, izjava i slično…”, navodi Kuburić.

  Za provedbu referenduma na glasačkim mjestima zaduženi su  šesteročlani birački odbori čijim članovima, kako neslužbeno doznajemo, pripada naknada u iznosu od  340 kuna. Naime, toliko je iznosila na posljednjim parlamentarnim izborima, a odluku o tome donosi Vlada RH.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog