Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Berba grožđa na -12 Celzijevih stupnjeva

    Jutros rano u nadbiskupskim vinogradima u Trnavi počela je ledena berba za koju je ostavljeno hektar i pol traminca. Za ledenu berbu obično se ostavlja kvalitetno grožđe, pojašnjava ravnatelj tvrtke “Misna vina” velečasni Stjepan Karalić ističući kako je preduvjet ledene berbe, odnosno vrlo cijenjenog ledenog predikata, temperatura ispod -7 Celzijevih stupnjeva.
    Pojašnjavajući zašto je za ledenu berbu ostavljen traminac, ravnatelj Karalić kaže da je riječ o sorti koja inače ima prilično drvenu pokožicu, pa mu ove niske temperature ne škode, već mu dobro dođu jer pokožica smrzne i iz nje se dobije fina aroma – ono što vinogradar u stvari i želi iz grožđa. Niska temperatura u bobici stvori led koji apsorbira vodu i omogućuje da se sačuva sok u velikoj koncentraciji, dodaje velečasni Karalić. To znači barem 48 sati kontinuirane temperature od minimalnih –7 stupnjeva Celzijevih, kada počinje berba i prešanje grožđa.

    Od ovogodišnje ledene berbe, koja bi tre u nadbiskupskim vinogradima u Trnavi očekuje se do 2.500 litara izrazito kvalitetnog vina.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog