Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Svaki drugi đakovački srednjoškolac učenik-putnik

  Visoke cijene karata i neusklađen vozni red glavni su problemi učenika putnika i njihovih roditelja. Veliki broj njih izložen je dugom čekanju, pa vrijeme do početka nastave često provode u ugostiteljskim objektima, prepušteni sami sebi.

  Od 2051 učenika đakovačkih srednjih škola, njih pola svakodnevno putuje u školu, a najviše učenika putnika je u Obrtničkoj školi Antuna Horvata, čak 60 posto, ističe ravnatelj Mirko Ćurić. “S obzriom da od 806 učenika njih 497 putuje i nema većih problema u pohađanju nastave, s tim da ima određenih odstupanja u drugoj smjeni, no,  škola nastoji izbjeći sedmi sat koji je najsporniji”, pojašnjava Ćurić. Ravnatelj Obrtničke škole upozorava, međutim, na jedan drugi problem s kojima se susreću učenici-putnicim, a to je autostopiranje. Time nastoje izbjeći skupe autobusne karte, no, naglašava, izlažu se i opasnostima o čemu bi trebalo povesti računa. 

  Roditelji na različite načine pokušavaju riješiti taj problem, a nekoliko njih iz Levanjske Varoši doskočili su mu na način da se već treću godinu sami organiziraju i prevoze osobnim automobilima učenike do Đakova. 

  Svakodnevno iz Levanjske Varoši, kako tvrdi Šimo Barišić, nekoliko osobnih automobila s desetak srednjoškolaca stiže u Đakovo. On, kao i drugi roditelji, smatra da bi to prvenstveno trebala biti briga države jer mnoge jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Levanjska Varoš, nemaju sredstava. 

  Sve je veći broj roditelja i iz drugih mjesta koji se samoorganiziraju i voze učenike. Osim što im je to  jeftinije, na taj način njihova djeca su sigurnija i imaju više veremena za učenje. 

  Nažalost, u  dvjema đakovačkim srednjim školama, Obrtničkoj i Srukovnoj, s obzriom da  koriste isti prostor, ne postoje uvjeti da se učenicima-putnicima pruži nekakav sadržaj dok čekaju, odnosno da im se osigura prostorija za “dnevni boravak” gdje bi mogli besplatno koristiti računala, internet, učiti ili na neki drugi  način  iskoristiti vrijeme koje provode čekajući  prijevoz.

  Učenici- putnici, roditelji i profesori pozdravljaju sve napore kojima je cilj olakšati im situaciju, pa tako i inicijativu da se iz gradskog proračuna sufinanciraju troškovi prijevoza. No, to još uvijek ne rješava u potpunosti probleme svih učenika putnika.

  O toj temi opširnije će biti riječi i u jednoj od emisija “Izravno” u siječnju.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog