Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovština najveći proizvođač mlijeka!

  U zgradi bivšeg Centra mladih u Nazorovoj ulici 1 otvorene su zajedničke poslovne prostorije Hrvatske poljoprivredne agencije, Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Udruge uzgajivača holsetein goveda Osječko-baranjske županije i Udruge uzgajivača simentalskog goveda Osječko-baranjske županije.

  U adaptaciju zgrade uloženo je 250 tisuća kuna, s tim da su sredstava osigurali  OBŽ, Grad, Agencija i sami uzgajivači, odnosno njihova udruženja. Zajedničko sjedište omogućit će još bolju suradnju uzgajivača i Agencije, istaknuo je njezin ravnatelj Zdravko Barač.

  S obzirom na udjel Osječko-baranjske županije od 24 posto u ukupnoj hrvatskoj proizvodnji mlijeka, te na činjenicu da je upravo u Đakovštini najveći broj grla i velikih farmi, logičan je slijed što je Đakovo sjedište Agencije, istaknuo je na otvorenju župan Vladimir Šišljagić. Najavio je da će županija i dalje podržavati poljoprivredne porizvođače, a posebno farmere.

  Predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda Branko Kolak naglasio je da se unazad nekoliko godina proizvodnja mlijeka u ovom dijelu Hrvatske sa sedamdesetak milijuna litara godišnje popela na 140 milijuna litara, s tim da se na području Đakovštine proizvede oko 7o milijuna litara, što je više od 50 posto županijske proivodnje i 15 posto ukupne proizvodnje u državi.  

  Cilj je pomoći proizvođačima u postizanju što ekonomičnije, uspješnije i kvalitetnije proizvodnje, nastavlja Kolak ističući da je u posljednje vrijeme zamjetan trend propadanja malih proizvođača, ali istodobno i zadržavanja ukupne proizvodnje. “To znači da će samo veliki opstati, što je trend i u Europi”, zaključuje Kolak.

  U ovom dijelu Hrvatske je oko 20.000 grla, a  na području Đakovštine nalazi šezdesetak farmi na kojima je od pedesetak do petsto grla. “To je značajan potencijal koji treba sačuavati i dalje razvijati”, rečeno je na današnjoj svečanosti.

  omentara

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog