U vinogradima Đakovačkih vina već dva tjedna traje berba grožđa, a na tom je poslu dnevno, kako doznajemo od direktora Josipa Ređe, angažirano od 120 do 150 berača. Rane sorte već su završene, a u tijeku je berba graševine. Kvaliteta ovogodišnjeg grožđa je vrlo dobra, prinosi su također dobri, što sve jamči kvalitetno vino, najavljuje Ređo. “Ovogodišnja berba bit će 20 do 25 posto bolja u odnosu na prošlogodišnju, a razlog je vrijeme, odnosno prošle je godine u rujnu palo 120 litara kiše, pa je botritis utjecao i na prinos i na kvalitetu, a ovo godine dosad je u rujnu palo svega 16,5 litara”, pojašnjava direktor Đakovčakih vina.
Đakovačka vina imaju tristotinjak vlastitih hektara vinograda i još toliko ugovorene proizvodnje kod kooperanata. Otkupna cijena za najkavalitetnije sorte, na bazi 19,1 posto šećera, je 3,20 kuna, a za drugu grupu 2,70 kn za kilogram. Za razliku od prošlogodišnje berbe, koja je protekla u znaku loših vremenskih prilika, manjeg prinosa, ali i blokade Vinarije, ovogodišnji otkup grožđa prolazi bez problema. U Đakovačkim vinima očekuju da će ovogodišnja berba biti gotova za tri tjedna.