Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Akademik Kusić: “Utemeljenje Akademije počelo u Đakovu”

  Skupom o biskupu Strossmayeru i Akademiji, ali s nešto izmijenjenim programom,  koji je održan u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici,  nastavljeni su danas 9. Strossmayerovi dani.

  U ime Povjerenstva za organizaciju te kulturno znanstvene manifestacije sudionike je pozdravio predsjednik Ivica Mandić, a u ime suorganizatora – Katoličkog bogoslovnog fakulteta, dekan prof. dr. Pero Aračić.

  Predavanje o Strossmayeru i Akademiji održao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je tom prigodom istaknuo da je utemeljenje Akademije značajno za povijest hrvatskog naroda, kulture i identiteta, te da je   zapravo  počelo iz Đakova.

  “U tome je značajna  uloga biskupa Strossmayera, velikog vizionara, političara, velike i hrabre osobe koja je u to doba, kada su bile nesklone prilike hrvatskonm narodu, pokrenuo  proces koji je na kraju doveo do slobodne Hrvatske”, rekao je akademik Kusić. Znanstveni skup prigoda je da se sagleda Strossmayerov doprinos, naglasio je predsjednik HAZU uz konstataciju da su Strossmayer i Rački usmjerili rad Akademije u prvih 50 godina. “Tu su učinjeni veliki iskoraci, prevenstveno su to bili povjesničari i jezikoslovci koji su učinili temelje da se, na neki način, osigura politička osnova za  samostalnost Hrvatske”, pojasnio je Kusić. Naglasio je da se  kroz sto pedeset godišnju povijest mijenjala i uloga Akademije. U početku je bila važna za stvaranje identiteta, a danas, između ostalog,  treba biti i jedan od korektiva pri ulasku Hrvatske u EU, zaključio je predsjednik HAZU. O Strossmayerovoj ulozi na skupu  govorio je  i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić

  …………..

  U sklopu 9. Strossmayerovih dana jučer je u Muzeju Đakovštine otvorena izložba slika “Strossmayer i suvremenici u likovnoj umjetnosti”, a program te kultruno-znanstvene manifestacije nastavlja se u srijedu predstavljanjem knjige Milorada Nikčevića “Strossmayer i Crna Gora”, te koncertom Zagrebačke filharmonije u katedrali u četvrtak u 20 sati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog