Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Đakovačko “Misno vino” i u Poljskoj

    Već tradicionalno, povodom blagdana svetog Vinka obavljen je blagoslov vinograda i mladog vina u podrumima Đakovačko-osječke nadbiskupije čime je označen početak nove vinogradarske godine.
    “Spomendan svetog Vinka je dan kada se tradicionalno okupljamo u našim vinogradima, blagoslivljamo vinograde i zazivamo Božji blagoslov nad te vinograde, molimo za lijepo vrijeme, da bude sve rodno, da dragi Bog očuva od svih bolesti sve naše vinograde, ali i druge usjeve i polja. To je ne samo naša tradicija nego i duboko kršćansko uvjerenje da mi sva svoje strane trebamo sve činiti, da svi odgovorni, svatko na svojoj razini treba rješavati sva pitanja i probleme u poljoprivredi i gospodarstvu i da trebamo biti odgovorni…, ali ako nam dođu nepogode, led…, onda postajemo nemoćni i stoga se moramo uvijek pouzdavati u Boga i računati na njegovu podršku i na njegov blagoslov svih naših ljudskih nastojanja”, kazao je nadbiskup Đuro Hranić podsjetivši na prošlogodišnje obilježavanje tristo godina organiziranog vinogradarstva u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Još ranije, kako ističe nadbiskup Hranić, odlučeno je da se nastavi ta djelatnost, ali bez širenja dosadašnjih površina pod vinovom lozom.
    “Naša Nadbiskupija poznata je po proizvodnji misnog vina i mnoge biskupije u Republici Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske, koriste naše vino za euharistiju, a mi u Crkvi želimo biti sigurni što koristimo u euharistiji, a s druge strane, budući da imamo proizvodnju koja je nešto veća, a to je skoro 30 hektara pod vinogradom, to zahtijeva i plasman vina, što danas nije lako. Stoga smo i zaposlili jednu osobu u menadžmentu da se poboljša prodaja vina kojega je bilo na lageru, a nešto što meni daje nadu je pokušaj plasmana u Poljsku koja je katolička zemlja koja nema vinograde pa smo se tamo orijentirali i vidim da su prvi koraci učinjeni. Izvozom u Poljsku mogli bismo riješiti značajan dio problema, ali to je tek sada na početku”, pojasnio je nadbiskup Hranić.
    Od 30 hektara vinograda Đakovačko-osječke nadbiskupije, 12 hektara je traminca, 8 hektara je chardonnay, 5,5 hektara je graševine i 3 hektara crvenih sorti, a godišnja proizvodnja je od 15 do 20 vagona, pojašnjava voditelj proizvodnje Misnih vina Miroslav Bošnjak. “Prošla godina, što se tiče kvalitete, bila je odlična, vina se odlično razvijaju i mislim da će prošla godina biti upisana kao odlična, ne samo kod nas”, ocjenjuje Bošnjak navodeći da je, bez obzira na niske temperature, rezidba već počela u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije.
    “Bilo je i minus 20 stupnjeva i pri toj temperaturi obično stradavaju pupovi, rozgva strada, a može biti načeto i starije drvo, no vidjet ćemo, biramo topliji dio dana za rezidbu i već smo obavili 15 posto površina, a morali smo krenuti ranije jer imamo veće površine”, zaključuje Bošnjak.

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog